Matovičovo nelichotivé polročné vysvedčenie

Marián Repa, Pravda | 20.09.2020 20:00
Preferencie OĽaNO kontinuálne klesajú. Potvrdil to aj aktuálny prieskum agentúry Median SK, podľa ktorého by Matovičovo hnutie volilo iba 17 percent ľudí. To je doteraz najmenej zo všetkých meraní, uskutočnených v poslednom období.

Keď si bude Igor Matovič spytovať svedomie, kde urobil chybu, odpoveď môže o. i. hľadať v tom, akým spôsobom komunikuje s verejnosťou. Napríklad to, že sa najprv tri dni bohorovne tváril, ako keby o peniazoch svojej manželky nemal ani potuchy, bolo jeho hrubým zlyhaním. Takto nemôže vystupovať človek, ktorý pred voľbami hovoril neustále o transparentnosti a chcel detailné majetkové priznanie politikov, a keď potom príde na lámanie chleba, tvrdiť, že sa médiá nemajú starať do jeho majetkových pomerov. To v očiach voličov znižuje jeho dôveryhodnosť.

Matovič si pravdepodobne uvedomil, že to nezvládol. Lenže ani jeho pokus o nápravu nevyznel najlepšie. Keď po troch dňoch hovoril, že to bola skúška dôvery a premiér chcel takto „oddeliť zrno od pliev“ a zistiť, kto mu verí, vyznelo to ešte horšie, ako keby mlčal. Samozrejme, „Igorovi verní“ mu všetko prepáčia, s odôvodnením „lebo Fico“, no zjavne to už nezaberá na zvyšok ľudí.

Tí Matovičovmu kabinetu vystavili nelichotivé polročné vysvedčenie. Podľa spomínaného prieskumu je s jeho vládou nespokojných až 54 percent ľudí. No čo je ešte horšie, až 68 % tvrdí, že vláda nesplnila ich očakávania. Znamená to, že Matoviča nekritizujú iba voliči opozície, ale odvracajú sa od neho aj tí, ktorí sú rozčarovaní z toho, ako riadi krajinu. Tí sa síce nepresunuli priamo k opozícii, ale „iba“ k SaS a časť ku Kollárovi. No ak to takto pôjde ďalej a Matovič bude v politických avantúrach pokračovať, táto vláda bude skutočne iba epizódou.

Potom nám však hrozí, že sa vyberieme talianskou cestou, kde sa skorumpované a neschopné vlády striedali ako na bežiacom páse.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ