Kaukazský sud s pušným prachom

Marián Repa, Pravda | 28.09.2020 20:00
V Náhornom Karabachu to opäť vrie. Vzťahy medzi Arménskom a Azerbajdžanom sú síce napäté od vypuknutia konfliktu v roku 1988, no od roku 1994 vládlo medzi nimi krehké prímerie. Teraz hrozí, že na Kaukaze opäť vzplanie vojna.

Tento zamrznutý konflikt si dlhé roky žije vlastným životom. Verejnosť mu venuje pozornosť zväčša iba vtedy, keď sa v médiách objaví správa, že arménsky futbalista Henrik Mchitarjan, hrajúci za londýnsky Arsenal, pre obavy o vlastnú bezpečnosť minulý rok odmietol odcestovať na finále Európskej ligy do Baku.

Menej sa už vie, že azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a arménsky premiér Nikol Pašinjan sa vo februári stretli na mníchovskej bezpečnostnej konferencii, kde spolu diskutovali.

Prirodzene, Alijev hájil pozície svojej krajiny – Náhorný Karabach je podľa neho súčasťou Azerbajdžanu, čo vraj potvrdzuje aj jeho tisícročná história. Zabudol však dodať, že po prvej svetovej vojne patrilo toto územie nezávislému Arménsku a takmer 95 % populácie tvorili Arméni. Až na Stalinov pokyn, ktorý bol vtedy komisárom pre národnosti, pričlenili túto oblasť k Azerbajdžanu. Boľševici sa takto snažili zavďačiť Turecku, s ktorým mali napäté vzťahy.

V nasledujúcich desaťročiach boli obyvatelia Náhorného Karabachu diskriminovaní a čelili masívnemu poturčovaniu (Azerbajdžanci sú turkický národ). Vzájomné animozity medzi oboma etnikami nedokázala prekryť ani marxisticko-leninská ideológia. Konfliktu, ktorý napokon vyvrcholil v roku 1988, predchádzalo viacero pogromov proti Arménom.

Hoci ešte pred pár mesiacmi to vyzeralo nádejne – najvyšší predstavitelia oboch krajín spolu debatovali – teraz Arménsko povoláva mužov do armády a na ropu bohatý Azerbajdžan rinčí zbraňami. Zastaviť ich môže iba Rusko. Tomu však tento zamrznutý konflikt vyhovuje. Otázne bude, ako sa zachová, keď začne byť na juhu Kaukazu riadne horúco.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ