Matovičov experiment so Slovenskom

Igor Daniš, Pravda | 18.10.2020 19:00
Premiér Igor Matovič je bývalý podnikateľ. Ak pri tomto povolaní chce mať niekto úspech, musí mať veľa nápadov. Matovič nimi doslova srší. Teraz si zmyslel, že dá v boji proti šíriacemu sa koronavírusu počas dvoch víkendov pretestovať celé Slovensko.

O tomto vo svete bezprecedentnom akte sa tajne radil s najbližším okruhom ľudí. Dokonca sa o tom neunúval informovať ani hlavu štátu. Prezidentka Zuzana Čaputová je okrem iného aj najvyššia veliteľka armády, ktorá má zohrať v logistike testovania kľúčovú úlohu. Matovičov argument, že sa bál vyzradenia z okruhu ľudí prezidentky, je detinský. Veď celá príprava bola robená v tajnom režime. Či azda prezidentka vyzrádza tajné veci? Nie, Igor Matovič si proste myslí, že Slovensko je jeho firma a on si s ním môže robiť, čo sa mu zachce. Čoraz častejšie prejavy autoritárskych tendencií u premiéra sa stávajú hrozbou pre fungovanie našej demokracie. Mali by sme byť v strehu.

Igor Matovič si myslí, že Slovensko je jeho firma a on si s ním môže robiť, čo sa mu zachce. Čoraz častejšie prejavy autoritárskych tendencií u premiéra sa stávajú hrozbou pre fungovanie našej demokracie.

Uvažovať o celoplošnom pretestovaní antigénových testami v dobe, keď sa vírus šíri nekontrolovane a rýchlo, je určite na mieste. Je to však jediná možnosť, ako šíreniu zabrániť? Premiér nás postavil pred hotovú vec. Diskutovať môžeme akurát o tom, ako to zvládnuť. Vo vládnej koalícii nepripustil žiadny iný názor, inak podá demisiu. To je bohapusté vydieranie. Vyhrážať sa pádom vlády, keď krajina prechádza ťažkou skúškou, ktorú nikdy nezažila, a nevieme, čo bude ďalej, je extrémne nezodpovedné.

Odborníci nápad vítajú, ale čo sa týka spôsobu realizácie a významu, sú skôr skeptickí. Celá operácia má totiž veľa slabín. Nevieme, či budú ľudia rozdelení do skupín, alebo budú prichádzať hocikedy ľubovoľne. V takom prípade sa môžu tvoriť vonku rady. Kde sa bude testovať? V školách? Sú obavy, že pri neodbornom a masívnom testovaní môže prísť ku chybe a vírus sa začne šíriť na odberných miestach. Ak by sa na testovaní zúčastnilo 80 či 90 percent občanov, antigénové testy neodhalia všetkých šíriteľov vírusu, ktorí budú bez obmedzení nakazovať ďalej. A po prípadnej karanténe pozitívne testovaných nebude možné otvoriť krajinu, pretože z predošlých týždňov vieme, že vírus sa tak či tak začne šíriť. Akurát sme teraz na Slovensku predbehli ostatné európske krajiny o jeden či dva týždne. Čo potom, o dva mesiace bude zase celoplošné testovanie?

Prečo nejdeme primárne pretestovať najviac postihnuté okresy, kraje, nemocnice alebo domovy sociálnych služieb? Matovič diskusiu o svojom nápade nepripúšťa. Straší, že inak bude tvrdý lockdown, zavretie krajiny so zákazom vychádzania. Prečo celé Slovensko, nie ohniská? A nemôžeme sa pretestovať postupne, ale iba počas dvoch víkendov? Veď takto sa to nikde na svete nerobí.

Ešte pred týždňom Matovič s fanfárami ohlásil opatrenia, ktoré začali platiť naplno ešte len vo štvrtok, takže na ich účinnosť si musíme počkať. Lenže premiérovi skrsol v hlave iný nápad a ako podnikateľ vo svojej firme ho chce hneď realizovať. Ak nie, položí celú firmu. Slovensko však nie je firma, sme občania a chceme odbornú diskusiu, ako riešiť prehlbujúcu sa krízu, nie ultimáta premiéra.

Neslúži celé pretestovanie iba na to, aby si Matovič našiel alibi a odstúpil z funkcie, na ktorú nestačí?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ