Referendá a pád Matoviča

Igor Daniš, Pravda | 26.11.2020 19:00
Premiér Igor Matovič upustil od plánu znovu plošne pretestovať celé Slovensko. Dal na odporúčania odborníkov alebo sa za jeho rozhodnutím skrýva len vypočítavosť?

Možné je aj to, že sa skôr zľakol hrozby, že opozičné strany a odborári by počas čakania na testovanie zbierali podpisy na vyhlásenie referenda. Na stole máme nevídaných šesť referend. Štyri sú politické od opozície – Dobrá voľba, SNS, Smer a Hlas. Tomáš Drucker ako prvý príliš s referendom neuspel, ale Robert Fico a Peter Pellegrini sú ťažšie kalibre. Zbierať podpisy na referendum pri celoplošnom testovaní – to by bol priam dar z nebies.

Ďalšie dve referendá pripravili odbory KOVO a Konfederácia odborových zväzov (KOZ). Prvému, proti ústavnej dôchodkovej novele, chýba už len necelých 50-tisíc podpisov. A je možné, že ich ľahko získajú, pretože nikto nechápe, prečo sa musí dôležitá dôchodková reforma prijať narýchlo, keď vôbec nehorí. To neznamená, že by sme o nej nemali diskutovať. Po pandémii bude času dosť.

Ako schodnejšie sa preto javia referendá o konkrétnych opatreniach vlády, ktoré sa nás bezprostredne týkajú a hlboko zasahujú do budúcnosti. Presne ako to plánujú odbory. Takýto občiansky postoj formou priamej demokracie môže Matovičova a koalíciu trochu umravniť a vtesnať do demokratických koľají.

Či minister práce Milan Krajniak teraz nemá inú robotu, iba sťažovať ľuďom odchod a život na dôchodku? Čo napríklad zlepšiť pomoc zamestnancom a drobným podnikateľom postihnutým vládnym uzavretím niektorých sektorov ekonomiky? A KOZ sa chce v referende, okrem iného, spýtať, či občania súhlasia so znižovaním významu odborov na pracovisku, resp. skôr s ich postupnou likvidáciou. Lebo o nič iné v prístupe Krajniaka voči nim ani nejde.

Nikto by však nemal podliehať ilúziám, že keď bude odvolaný premiér Matovič alebo sa uskutočnia predčasné voľby, všetko bude zase v poriadku. Ešte si dobre pamätáme, že Smer so SNS dovládli doslova na kyslíkový dlh. Smer bol tak myšlienkovo vyčerpaný, že si ani nedokázal napísať volebný program. S čím by sa vlastne chceli vrátiť k žezlu?

Nezabúdajme, že pred 30 rokmi sa v podobnej situácii ako je dnes Matovič ocitol aj Vladimír Mečiar. Svojím správaním vybičoval emócie verejnosti a nakoniec bol odvolaný. Po voľbách sa však ako hrdina vrátil v omnoho väčšej sile.

Nepomohol by ani odchod Matoviča z funkcie premiéra, pretože to neznamená odchod z politiky. Nech už by ho nahradil ktokoľvek, bude ho komandovať z poslaneckých lavíc. Dennodenný chaos, neschopnosť kompromisu a urážanie sa by nás sprevádzali naďalej. Žiadna silná politická osobnosť, či už z okolia súčasnej koalície alebo v spoločnosti, ktorá by ho eliminovala, sa zatiaľ neobjavila.

Ako schodnejšie sa preto javia referendá o konkrétnych opatreniach vlády, ktoré sa nás bezprostredne týkajú a hlboko zasahujú do budúcnosti. Presne ako to plánujú odbory. Takýto občiansky postoj formou priamej demokracie môže Matovičova a koalíciu trochu umravniť a vtesnať do demokratických koľají.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ