Prestaňte už ľudí strašiť očkovaním proti COVID-19

Marián Repa, Pravda | 20.12.2020 19:00
Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa v celej EÚ, teda aj na Slovensku, začne v nedeľu 27. decembra. Na to, aby sa podarilo vírus eliminovať, je potrebné, aby sa dalo zaočkovať 75 percent populácie. Vzhľadom na rôzne chýry a dezinformácie, ktoré sa o vakcinácii u nás šírili ešte pred prepuknutím pandémie, to však môže byť problém.

Podľa prieskumu sa chce dať zaočkovať len zhruba tretina Slovákov. Ak vláda nechce riskovať, že sa to skončí obrovským fiaskom, mala by v spolupráci so známymi osobnosťami čím skôr rozbehnúť informačnú kampaň.

Ocitli sme sa v paradoxnej situácii, väčšina ľudí má už covidu plné zuby, no zároveň má obavy, či je vakcína bezpečná. Najlepší spôsob, ako tieto obavy rozohnať, je ísť vlastným príkladom. V Spojených štátoch, kde prezident Trump svojím spochybňovaním nebezpečnosti koronavírusu na jar spôsobil nemalé škody, šiel takýmto príkladom samotný viceprezident Mike Pence. Cez víkend sa v priamom prenose dal zaočkovať spolu s manželkou Karen a so šéfom americkej zdravotníckej služby Jerome Adamsom.

Očkovanie proti chorobe COVID-19 spustili aj v Izraeli a jedným z prvých ľudí, ktorí vakcínu dostali, bol izraelský premiér Benjamin Netanjahu. V oboch krajinách pochopili, že niet nad osobnú angažovanosť.

Podľa prieskumu sa chce dať zaočkovať len zhruba tretina Slovákov. Ak vláda nechce riskovať, že sa to skončí obrovským fiaskom, mala by v spolupráci so známymi osobnosťami čím skôr rozbehnúť informačnú kampaň.

A čo my? V prípade kotlebovcov azda nikoho neprekvapí ich odmietavý postoj. Vakcináciu však spochybňujú aj opoziční politici, ktorým dôveruje nemalá časť populácie. „Ja sa očkovať momentálne nedám. A budem zvažovať, či to odporučím mojim rodičom,“ vyhlásil Peter Pellegrini nedávno v relácii Na telo. „Predseda Smeru-SD vôbec nemá chuť dať sa zaočkovať a ‚pchať‘ do seba chémiu, na ktorej zarábajú len a len farmaceutické spoločnosti, keďže za takmer každou pandémiou treba hľadať práve farmaceutické spoločnosti,“ oznámil hovorca strany.

Už len keď porovnáme tieto vyjadrenia s postojmi českých politikov, kde s výnimkou extrému – komunistov a okamurovcov – prakticky všetci lídri naprieč celým politickým spektrom s očkovaním súhlasia, je zrejmé, že slovenskí politici nechcú byť predvojom, ktorý ostatným ukazuje cestu, ale iba ťažia z obáv ľudí a na tejto vlne sa chcú zviezť. Získavať politické body na nevedomosti a strachu je ten najúbohejší spôsob robenia politiky. Niektorí sa toho však zjavne neštítia. Tento spôsob populizmu je veľmi nebezpečný, lebo v konečnom dôsledku sa môže obrátiť proti nim samotným.

Namiesto strašenia, že vakcína bola „narýchlo zbúchaná“ a že nik nevie o jej vedľajších účinkoch, by mal niekto zo zodpovedných politikov nahlas povedať, že prvú vakcínu proti COVID-19 vedci vyvinuli už niekedy v januári 2020 a odvtedy sa uskutočnilo niekoľko fáz testovania.

A pokiaľ ide o vedľajšie účinky, tie sa prejavia pri každom lieku. Vždy sa nájde jeden človek z milióna, ktorý bude mať silnejšiu reakciu. To však neznamená, že vakcína nepomáha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ