Otázny Covid automat

Igor Daniš, Pravda | 12.02.2021 19:00
Od stredy platí Covid automat. Zatiaľ je celé Slovensko v čiernej farbe. Od pondelka by okresy mali mať farbu podľa aktuálnej situácie, čiernych je teraz šestnásť. Bude to fungovať? Keď sa v jednom okrese otvoria reštaurácie, obchody alebo fitnes, bude to veľké lákadlo na návštevu zo susedného „zlého“ okresu.

Hoci nejakú mapu potrebujeme, o účinnosti a relevantnosti automatu však môžeme pochybovať. Parametre, na ktorých je založený, nie sú najlepšie nastavené. Nekopírujú aktuálnu situáciu. Matematik Richard Kollár v rozhovore pre Pravdu k parametrom poznamenal: „Počet hospitalizovaní hovorí skôr o dôsledkoch, nie príčinách zhoršenia situácie.“ Podľa neho ani ostatné parametre nemôžeme spoľahlivo merať, lebo kolíše počet testov. Miešajú sa presné PCR a nespoľahlivé AG testy.

K vytúženej oranžovej farbe je ešte dlhá cesta. Priemerný počet nových prípadov za sedem dní musí byť pod 800, v nemocniciach musí byť menej ako 1 500 pacientov a reprodukčné číslo pod 1,05. Ako sme na tom? Sedemdňový priemer infikovaných je 5 252, hospitalizovaných je 3 719 pacientov a jedine reprodukčné číslo je v norme – 0,95–1,05.

Keď sa však seniori chcú dať zaočkovať, tak do konca februára, až na výnimky, nemajú kde. V športovej hale v Trenčíne sú tisíce vakcín a v iných regiónoch nič. Všetci predsa nemôžu cestovať stovky kilometrov na opačný koniec republiky. Kto má rozumieť takémuto manažmentu ministerstva zdravotníctva?

Celý boj s koronavírusom máme momentálne založený na celoplošnom testovaní a spornom negatívnom certifikáte. Lenže samosprávy nemôžu donekonečna testovať. Dávajú to už jasne najavo. Čo potom urobí vláda? Aj terajšie víkendové testovanie v mrazivom počasí je hazardovanie s ľudským zdravím. Vývoj dokazuje, že stratégia celoplošného testovania je chybná. Uvedomil si to konečne aj Igor Matovič. Azda preto sa radšej stiahol. Najmúdrejšie by však bolo, keby sme od neho čo najrýchlejšie upustili a zamerali sa na riešenie reálneho stavu.

Nikto nerátal s masívnym rozšírením nebezpečnej britskej mutácie. Je však tu a treba sa prispôsobiť. Celoplošné testovanie môže paradoxne napomôcť k jej šíreniu. Naše hranice sú pritom otvorenou bránou. Žiadna karanténa. Konečne sa zavádza štátna karanténa a možno aj e-karanténa. No neskoro. Hrozí, že k nám dorazí veľmi nebezpečná juhoafrická mutácia. Nemáme žiadne údaje, koľko ľudí dovolenkovalo v Afrike, na Blízkom východe alebo na exotických ostrovoch. Na jeseň vláda s fanfárami schválila novelu zákona o elektronických komunikáciách, na základe ktorej môžu operátori posielať telefónne čísla cestovateľov hygienikom. Využitie v praxi – nulové.

Očkujeme. Keď sa však seniori chcú dať zaočkovať, tak do konca februára, až na výnimky, nemajú kde. V športovej hale v Trenčíne sú tisíce vakcín a v iných regiónoch nič. Všetci predsa nemôžu cestovať stovky kilometrov na opačný koniec republiky. Kto má rozumieť takémuto manažmentu ministerstva zdravotníctva? Školy otvárame, keď nemáme. Vtedy, keď sme ich mohli otvoriť alebo zaviesť rotačné vyučovanie, zostali zatvorené.

Situácia na Slovensku je zlá, ale stabilizovaná. Vydržať v tomto stave dlho nebude možné. Musíme prehodnotiť stratégiu vzhľadom na zmenené podmienky. A tiež prístup vlády, premiéra a jednotlivých ministrov, najmä zdravotníctva a vnútra. Chýba im presvedčivosť, líderské schopnosti a dôvera ľudí, že vedia, čo robia. Bez toho to nezvládneme.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ