Matovičovi mŕtvi

Marián Repa, Pravda | 16.02.2021 19:00
Zanedlho uplynie rok, čo Igor Matovič vyhral vo voľbách. Jeho prísľub, že bude veci robiť inak, sa do bodky naplnil. Premiér je skutočne iný ako jeho predchodcovia. Neustále nás presviedča o svojej nekompetentnosti, čo sa prejavuje aj v manažovaní koronakrízy.

Slovensku momentálne patrí prvé miesto v počte mŕtvych na COVID-19. Úvahy o jeho výmene tak nadobúdajú čoraz jasnejšie kontúry. Spolu s ním by sa mal porúčať aj minister zdravotníctva.

Keď si človek v hlave premietne uplynulý rok, nestačí sa čudovať, ako sa z premianta v riešení koronakrízy stal poľahky absolútny „lúzer“.

To, že sme na jar zvládli prvú vlnu, treba pripísať nielen včasnému lockdownu, ale aj obavám z neznámeho vírusu. Pellegriniho končiaca vláda urobila veľmi správne rozhodnutie, keď zaviedla prísnu karanténu a keďže ani Matovičov kabinet toto opatrenie nezmenil, výsledkom bolo minimum nakazených aj mŕtvych. Mohli sme byť na seba právom hrdí.

Vláda sa však nechala učičíkať, v lete nič nerobila a premiér v snahe nestratiť body u voličov začal robiť jednu chybu za druhou. Jeho snaha „zachrániť“ svadby, plesy a stužkové slávnosti (Nevesty, dobre bude!) sa síce niekomu mohla javiť ako ústretové gesto, no v skutočnosti tento nepremyslený krok bol spúšťačom nákazy.

Od októbra sa začali čísla zhoršovať a tu prichádza druhá fatálna chyba, ktorú si doteraz premiér nechce priznať. Namiesto lockdownu, ktorý by obmedzil pohyb ľudí, vytasil Matovič „atómovku“ – celoplošné testovanie. To síce prinieslo krátkodobý efekt, no počet infikovaných aj mŕtvych začal v novembri raketovo stúpať a tento trend pokračuje do dnešných dní.

Keď sme na jar sledovali hororové správy zo severného Talianska, kde nemocnice praskali vo švíkoch a denne umierali stovky ľudí, len neveriacky sme krútili hlavou. Teraz, keď na Slovensku každý deň na covid umiera zhruba sto ľudí, berieme to už pomaly ako samozrejmosť. Pritom od udalostí v Taliansku prešlo len pár mesiacov.

Pandemická situácia na Slovensku je mimoriadne závažná, v tom má prezidentka Zuzana Čaputová absolútnu pravdu. Treba však dodať, že hlavnú zodpovednosť za tento stav nesie predovšetkým premiér.

Matovič si napriek tomu stále hudie dokola to isté – testovať, testovať, testovať. Nepočúva odborníkov, tých, čo majú iný názor, uráža, a tak sa nemožno čudovať, že mu už takmer nik nedôveruje. Slováci sú trpezliví a mnohé „výstrelky“ politikov dokážu tolerovať, lenže keď im pohár trpezlivosti pretečie, pošlú ich veľmi rýchlo do minulosti.

Pandemická situácia na Slovensku je mimoriadne závažná, v tom má prezidentka Zuzana Čaputová absolútnu pravdu. Treba však dodať, že hlavnú zodpovednosť za tento stav nesie predovšetkým premiér.

Keď si zrekapitulujeme doterajší priebeh pandémie a porovnáme s vývojom v iných krajinách, tak dôjdeme k záveru, že tých 6 000 mŕtvych na COVID-19 sú aj Matovičovi mŕtvi.

Ak sa to niekomu zdá prisilné tvrdenie, mal by si predstaviť situáciu, ako by to asi vyzeralo, keby bol teraz Matovič v opozícii. Protesty pred Úradom vlády a slová o vrahoch by boli na dennom poriadku.

Takýto klaun môže síce zaujať publikum, no to rozhodne nestačí, aby vládol.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ