Problém Sputnik V

Radovan Geist, šéfredaktor portálu euractiv.sk | 05.03.2021 14:00
Problém ruskej vakcíny neredukujme na postoj k Igorovi Matovičovi a možnému rozpadu jeho vlády. Nenechajme sa unášať irelevantnými argumentmi. Podstatné je, že smerujeme k nedostatočne informovanému rozhodnutiu vo veľmi vážnej veci. Možno si povieme: v takejto zlej situácii to za riziko stojí. V poriadku. No skúsme fakty zvážiť poctivo.

Najprv debatu očistime od nepodstatného. Zosmiešňovanie ruskej vedy je irelevantné a hlúpe. Podobne ako odmietanie „západných“ vakcín z dôvodu, že na nich farmaceutické firmy zarobia. Manipulujú predsudkami a zavádzajúcimi asociáciami. Pri použití vakcíny, v takejto vážnej pandémii, je podstatná jej efektívnosť a bezpečnosť.

Efektívnosť a bezpečnosť

Nemusí nás trápiť, prečo Rusko neočkuje hlavne doma a radšej vakcíny vyváža. Režim Vladimira Putina ruských občanov vníma inštrumentálne. Sú dôležití, ak sú užitoční. Ale nám to nedáva prakticky žiadne informácie o bezpečnosti a účinnosti vakcíny.

V Európe však máme štandardizovaný spôsob, ako o nej rozhodnúť, je ním certifikačný proces Európskej liekovej agentúry (EMA). Má kapacity na zvládnutie komplexného a citlivého procesu posudzovania. Nie je to nič výnimočné. Ak chcete v Rusku predávať medicínsky produkt, môžete to skúsiť na blšáku Novopodrežkovo. Alebo to urobíte správne a požiadate o registráciu ruské ministerstvo zdravotníctva.

Uistenia „pána Kirila“ nie sú náhradou certifikácie. Nie je ňou ani štúdia v odbornom časopise. Odhliadnuc od (dôležitých) detailov (dáta poskytol výrobca), časopis Lancet nie je Písmo sväté. Len na okraj, v tom istom časopise vyšla kedysi štúdia, ktorá spustila antivaxerskú hystériu.

Je Sputnik V nástrojom ruskej politiky? A malo by nás to trápiť? Odpoveďou na prvú otázku je „prirodzene, áno“. Nie je to nič prekvapujúce ani výnimočné. Pomoc takmer od akéhokoľvek štátu takmer v akejkoľvek kríze má vždy aj politický rozmer.

To neznamená, že Lancet nie je kvalitný časopis. A už vôbec nie, že sa na vedu „nedá spoľahnúť“. Funguje však inak. Veda nie je súbor absolútnych právd, je to nekonečný proces hľadania čo najlepšieho popisu sveta, ktorý okolo seba pozorujeme. Každá vedecká „pravda“ môže byť nahradená lepším popisom. Alebo sa môže ukázať, že stála na omyle. (K tejto téme srdečne odporúčam knihu teoretického fyzika Seana Carrolla „The big picture“.)

V otázke bezpečnosti a účinnosti sa teda nemôžeme spoľahnúť na príbalový leták výrobcu. Ani na štúdiu v tom najkvalitnejšom časopise. Kvalifikovane o nej nerozhodne inžinier ekonómie, ani ak by k titulu prišiel poctivo. Ani detský kardiológ. Štandardnou zárukou je certifikát EMA. Existujú dôvody, keď je potrebné štandardný spôsob obísť. K tým sa ešte dostaneme. Nateraz však treba zopakovať: Ak chceme úprimne odpovedať na otázku bezpečnosti a efektívnosti Sputnika V, bez posúdenia Európskou liekovou agentúrou to môže byť len „asi áno, nevieme“.

Nástroj ruskej politiky

Je Sputnik V nástrojom ruskej politiky? A malo by nás to trápiť? Odpoveďou na prvú otázku je „prirodzene, áno“. Nie je to nič prekvapujúce ani výnimočné. Pomoc takmer od akéhokoľvek štátu takmer v akejkoľvek kríze má vždy aj politický rozmer.

Čína posielala minulý rok do Európy rúška a zdravotnícke pomôcky. Chcela si zlepšiť imidž. Európska únia chce posielať vakcíny susedným krajinám. Tiež má politické dôvody, je to aj súťaž o vplyv s Ruskom a Čínou.

Investorom vývoja a výroby Sputnika V je štátny fond. O to ľahšie môže ruská vláda využívať vakcínu na politické ciele (opäť opakujem: nič prekvapujúce ani výnimočné). Naznačujú to aj ďalšie okolnosti. Ruská strana naťahuje registráciu vakcíny v EMA. Nie z nevedomosti, to by bol značne naivný alebo neférový pohľad na jej schopnosti. Sputnik V je užitočnejší, ak si ho nemôže kúpiť len tak ktokoľvek. Len ten, kto je nateraz ochotný porušiť spoločný európsky postup. Preto sú prvými klientmi enfant terrible európskej politiky Viktor Orbán a zúfalý slovenský premiér, ktorý v pandemickom boji pokazil, čo mohol, a teraz potrebuje zázrak. Situácia na Slovensku je ale zlá. Potrebujeme čo najviac vakcín v čo najkratšom čase. Sputnik V môže byť užitočný. Že s ním Rusi robia politiku? To nás teraz nemusí trápiť.

Čo by nás však mohlo trápiť, je spôsob dovozu a použitia vakcíny. Matovič návnadu zhltol aj s navijakom. Veľké reči, vítanie v Košiciach, status v azbuke, ochota nechať si rozbiť vládu (nie pre Sputnik V ako taký, ale pre spôsob, akým rozhodol a ako to urobil). O trochu schopnejší politik by sa aspoň pokúsil minimalizovať riziká a škody. Lenže darmo plakať. Vieme, kto je na čele vlády.

Čo teraz robiť

Na otázku efektívnosti a bezpečnosti Sputnika V nevieme dať úprimnú a informovanú jednoznačnú odpoveď. Rusi s ním zahrali politickú hru, v ktorej slovenský premiér pohorel. To nie je dôvod na väčšie (ani menšie) pochybnosti o vakcíne ako takej, no je dobré na to myslieť.

Lenže čo teraz. Registrované vakcíny prichádzajú (a ešte chvíľu budú) pomalšie. Rýchlejšie očkovanie zachráni životy. Máme tu Sputnik V. Vrátiť ho? Odďaľovať použitie, pokiaľ nebude viac informácií? Skočiť do toho hlavou? Pravdepodobne smerujeme k tretej možnosti. Potom si ale poctivo pomenujme dôsledky.

Bude to hra s rizikom. Vyšším, než ak by sme mali štandardnú záruku v podobe schválenia EMA. Nehrá sa v nej o percentá popularity ani lajky, ale o zdravie ľudí. A o dôveru.

Antivakcinačnú hystériu živia roky vyvrátené pseudofakty. Dôveru v AstraZenecu naštrbilo pár nepremyslených politických vyhlásení. Čo bude s bojom proti pandémii, ak sa objaví vážnejší problém spájaný (férovo či nie) s necertifikovanou vakcínou?

Situácia je zlá, vláda zodpovedná za boj s pandémiou môže na seba prebrať riziko. No to by nesmela byť vláda, ktorej minister zdravotníctva prenesie zodpovednosť za očkovanie na lekárov a premiér dá o použití vakcíny hlasovať na svojom facebookovom profile.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ