Afganistan: Zrada Západu

Igor Daniš, Pravda | 13.08.2021 20:00
Americký prezident Joe Biden sa hneď po nástupe rozhodol stiahnuť po dvadsiatich rokoch vojská z Afganistanu k 11. septembru 2021. Mnohí ho pred týmto krokom varovali. Krajina na to nie je pripravená, hrozí, že Taliban dobyje celú krajinu.

Americkí demokrati už dlhšie argumentovali, že afganská vláda mala dostatočný priestor, aby sa pripravila na to, ako čeliť hrozbe Talibanu, a tiež ekonomicky, pretože USA minuli dva bilióny dolárov a úžitok je diskutabilný. Je tiež zrejmé, že Američania nemohli zostať v Afganistane naveky a raz odísť museli.

Lenže Biden naplánoval odchod na nešťastný okamih. Experti navrhovali, aby vojaci odišli na jeseň, pretože Taliban v mrazoch neútočí, a afganská vláda by mala viac času pripraviť sa na ofenzívu. Navyše, samotná rýchlosť odchodu dostala vládu do úzkych. Taktiež sa ako ilúzia ukázala mierová dohoda (vyjednaná a podpísaná ešte za prezidentovania Donalda Trumpa v r. 2020) s umiernenejším politickým vedením Talibanu, radikálne militantné krídlo už vtedy malo vlastné predstavy.

Výsledkom je, že počas niekoľkých týždňov Taliban ovládol takmer celú krajinu. Vo štvrtok dobyl druhé najväčšie mesto Kandahár a v nedeľu úplne neočakávane vstúpil do Kábulu. Vládne jednotky prekvapivo nekladú po celej krajine žiadny odpor. Z krajiny utekajú zahraniční civilisti, diplomati, a najmä domáci, ktorí pomáhali západným krajinám, nielen tlmočníci. Hrozí im smrť. Čakajú na pomocnú ruku zo Západu, no tá je tak trochu lenivá, aj tá slovenská. Nemecko a Holandsko aspoň zastavili nútené návraty žiadateľov o azyl.

Civilné obyvateľstvo je znovu vystavené občianskej vojne, ktorú si neželalo. Mnohým sa život rozpadol v priebehu niekoľkých dní. Demokracia, aká-taká stabilita, život bez represálií, slobodný život žien, nádej, sú po dvadsiatich rokoch fuč. Ani po úplnom víťazstve Talibanu krajinu nečaká „večný mier“. Afganistan je etnicky, jazykovo a kultúrne nesúrodá krajina, z najväčšieho etnika Paštunov žije v krajine iba jedna tretina (15 miliónov) a dve tretiny (30 miliónov) Pakistane. Hrozí, že vláda Talibanu destabilizuje celý región. Niekomu to možno bude vyhovovať. Irán, Rusko a Čína preto zvyšujú svoj vplyv krajine.

Čo sa teda docielilo náhlym a málo premysleným odchodom amerických vojsk? Pomohlo to ľuďom v Afganistane? Západ sklamal, umožňuje návrat totality.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ