Ministerský relax v Ománe. V Británii by Lengvarský musel odstúpiť

Igor Daniš, Pravda | 31.12.2021 17:25
Slovenské nemocnice praskajú vo švíkoch, „kovidoví“ lekári, sestričky a zdravotníci idú aj počas sviatkov na doraz, na Európu sa valí cunami omikronu, k nám pravdepodobne dorazí v najbližších týždňoch, a čo urobí najvyšší šéf rezortu zdravotníctva, minister Vladimír Lengvarský? Odíde na silvestrovskú zábavu do slnkom zaliateho Ománu.

Človek, ktorý nám všetkým bežným občanom spolunariaďuje lockdowny a obmedzenia, vyzýva k striedmosti, zodpovednosti a opatrnosti, a podobne, sa vyberie lietadlom cestovnej kancelárie odpočinúť si od každodenných starostí tisíce kilometrov preč od „bojiska“.

V dobre zrýchľujúceho sa globálneho otepľovania, keď sa stále viac hovorí o nadmernej (zbytočnej) doprave a o (individuálnej) uhlíkovej stope.

Iste, chápeme, že minister je unavený, vyčerpaný. Prečo si však nemôže oddýchnuť na Slovensku? Náš gastrosektor kvôli vládnym lockdownom kolabuje, drahé mu je každé euro. Nemali by práve vládni politici, ktorí svojimi nariadeniami obmedzujú slovenský cestovný ruch, peniaze míňať doma, v našich reštauráciách či hoteloch, a nie ich vyvážať do bohatých krajín?

Či opäť platí, ako písal britský spisovateľ George Orwell v slávnej alegorickej, politicko-satirickej novele Zvieracia farma: „Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnejšie“ ?

S Igorom Matovičom možno tentoraz súhlasiť, Lengvarský i Sulík trpia sociálnym autizmom. Inak sa ich dovolenky z krajiny v núdzovom stave do krajín šejkov nedajú pochopiť. Nemali by sme však na rozdiel od Matoviča, zabúdať, že rovnako sa v minulosti správali a i teraz sa správajú ďalší koaliční i opoziční politici.

V celej Európe sa kvôli neočakávanej vlne omikronu mobilizuje, mnohé európske krajiny spresňujú opatrenia ako lepšie ochrániť ľudské životy. Čo urobí šéf zdravotníctva na Slovensku?

Lengvarský je však aj vojak, generál. Rešpektovaná autorita. K povinnej výbave takýchto ľudí patrí aj disciplína a sebazaprenie.

Teraz nám však minister zdravotníctva Lengvarský pripomenul správanie bývalého hlavného veliteľa ozbrojených síl, prezidenta Andreja Kisku. Keď boli zavraždení novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová, mal plné ústa morálnych apelov, kritiky vtedajšej vlády, ale on sám nebol ochotný prerušiť radovánky v zahraničí, lyžovačku v Alpách a vrátiť sa na Slovensko.

Lengvarský si asi neuvedomuje, že nie je súkromná osoba, „krízový manažér“ v rezorte zdravotníctva, ale verejný činiteľ, ktorý má ísť občanom príkladom, reprezentuje nás všetkých, zvlášť ťažko skúšaných zdravotníkov.

Keď sa v júni prevalilo, že britský minister zdravotníctva Matt Hancock nedodržiaval nariadenia proti šíreniu koronavírusu, musel na svoju funkciu rezignovať. Pandemické pravidlá o sociálnom odstupe pritom porušil len tým, že ho prichytili ako sa bozkával s poradkyňou. A na začiatku decembra musela odstúpiť hovorkyňa britskej vlády Allegra Strattonová potom, keď sa ukázalo, ako nemiestne vtipkuje o minuloročnom vianočnom večierku. Ten sa konal v čase najprísnejších protiepidemických opatrení priamo v sídle premiéra Borisa Johnsona.

Slovensko však nie je Británia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ