Politika a ruský plyn: princípy a realita

Ivan Hoffman, publicista | 28.04.2022 16:00
Európa je závislá od ruského plynu, a nie od amerického, pretože ten ruský je štyrikrát lacnejší. Byť závislý od toho, čo je ekonomicky výhodné, je rozumnejšie, ako byť závislý od toho, čo je ekonomicky nevýhodné.

Ideálna je, samozrejme, nezávislosť. V tomto prípade od plynu, ale všeobecne od všetkého, čo nemáme pod vlastnou kontrolou a čo nie sme schopní operatívne nahradiť vlastnými silami či z vlastných zdrojov. Závislosť od surovín a tovarov nie je dôsledkom neopatrnosti či naivity. Je dôsledkom viery v užitočnosť deľby práce, v užitočnosť spolupráce, je dôsledkom viery v otvorené ekonomiky a trhy.

Toto sa oplatí pripomenúť v situácii, keď sa opäť raz rieši večný konflikt princípov a reality. Odjakživa existujú dva koncepty politiky. Obidva sú legitímne, ale nie kompatibilné. Ten prvý politiku definuje ako praktickú službu občanom, s čím súvisí i zahraničný obchod a ekonomická diplomacia. Druhý koncept je ideologický: podstatou politiky sa rozumie vernosť princípom, hodnotám a ideálom. Povedané natvrdo, politici si musia vybrať, či im ide o kšeft, alebo o demokraciu.

Príkladom principiálnej politiky je nedať Rusku zarobiť na predaji plynu a tým ho vytrestať za Ukrajinu. Takáto principiálna politika predpokladá široký spoločenský konsenzus, pretože ak za ruský plyn neexistuje reálna alternatíva, cenou za principiálnu politiku budú ekonomické škody a pokles životnej úrovne. Principiálna politika si žiada občana, ktorý povie: "To mi neprekáža, rád budem mrznúť a hladovať.“ Je tiež, samozrejme, možné občanovi, ktorý nie je ochotný mrznúť a hladovať, principiálnu politiku vnútiť, ale v takom prípade už ide o principiálnu politiku represívneho režimu, teda o diktatúru.

V praxi politici preferujú hybridnú politiku, ktorá sa navonok tvári principiálne, ale v skutočnosti pragmaticky rešpektuje ekonomickú realitu. V prípade ruského plynu sledujeme, ako ho Európa principiálne nechce, ale súčasne ho chce platiť v eurách a dolároch, rozhodne nie v rubľoch. Na platbe v rubľoch Rusko trvá v reakcii na ekonomické sankcie s tým, že kto nezaplatí, nedostane tovar. Ako vidno, s ruským plynom sa už obchoduje v režime ekonomickej vojny. A vo vojnovom režime kritizovať nedodržanie zmluvy je ako vyhrážať sa nepriateľovi: „Stoj, lebo netrafím!“

Plynom sa vydiera, a to z oboch strán: „Ak nezaplatíte, nepošleme vám plyn,“ respektíve: „Ak chcete platiť v rubľoch, nedáme vám zarobiť.“ V takej situácii je dobré mať na pamäti, že človek existoval pred plynom a nepochybne bude i po ňom. Zmenia sa pravda priority. Čo sme mali za samozrejmé, stane sa životne dôležitým alebo pre život zbytočným.

Kauza plynu je iba epizódou začínajúcej studenej vojny. V nej sa Rusko naučí žiť bez Európy. A principiálna Európa recipročne bez Ruska, a k tomu asi aj bez Číny. Poďme sa tešiť na to, čo nám hrozí! Civilizácie na svojom vrchole strácajú dynamiku, degenerujú a je možné, že nutnou podmienkou reštartu je vrátiť sa do celkom jednoduchého, pôvodného módu, teda na stromy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ