Vedomie a svedomie, pomsta a zradkyne

Silvia Ruppeldtová, Pravda | 06.05.2022 19:00
Iste, mnohí už videli Roberta Fica za mrežami. Pre časť verejnosti by to bolo zadosťučinenie za spletence všetkých korupčných káuz, ktoré sa v Slovenskej republike nakopili iste nie len od obdobia prvej Ficovej vlády, ale za chabých 30 rokov jej existencie vôbec.

Možno zadosťučinenie až také veľké, že by už vôbec nezáležalo na tom, z čoho je a z čoho nie je vinný: plamene by praskali, obeť by ručala a slušný ľud by celkom neslušne tancoval okolo hranice. Igorovi Matovičovi by sa na čas zabudlo na prešľapy, lapsusy a trápnosti pôsobenia vo vláde a sebe vlastnými rétorickými schopnosťami by pravdepodobne zdôraznil, že s hydrou korupcie zatočil, ako bol kedysi sľúbil. Na prejavenie rétorických schopností príležitosť prišla, len z iných príčin. Národná rada napokon neodsúhlasila žiadosť špeciálnej prokuratúry o vzatie poslanca Roberta Fica do väzby.

Matovič mal opäť príležitosť povedať, že „bude dobre“, hoci „spravodlivosť prehrala jednu z bitiek“. Pred hlasovaním vyzval svojich poslancov a poslankyne, aby „hlasovali podľa svojho vedomia a svedomia“, ale už mu nezišlo na um, že si to Romana Tabák a Katarína Hatráková z jeho hnutia OĽaNO vyložia doslovne a naozaj tak urobia. Podobne ako 17 poslancov zo Sme rodina nehlasovali za vydanie Fica na väzobné trestné stíhanie, čo je podľa Michala Trubana z PS „posledná čiara“, podľa Bittó Cigánikovej „podržanie Fica“, Ďuriš Nicholsonová rozšírila politický jazyk o výrazy „koaliční slabosi“ a „opoziční lúzri“, pretože sa tým „nezasadili za spravodlivosť“ vo Ficom rokmi pustošenej krajine. Ostatní, podľa Matoviča, ostali „verní hodnotám a nepodľahli tlaku“. Sú to všetko dôležité reakcie: veľa prezrádzajú o tom, čím sa stalo vykonávanie spravodlivosti a ako si ju dnes v spoločnosti predstavujeme.

O vernosti k akým hodnotám Matovič hovorí, ak na začiatku vyzdvihuje vedomie a svedomie a potom osoby, ktoré tak konajú, označí za zradkyne? Dalo by sa medzi členmi jednej strany podľa vedomia a svedomia zakaždým hlasovať jednohlasne? Nikde nie je napísané, že v rámci jedného poslaneckého klubu sa všetci musia zhodnúť a nech sú pohnútky „zradkýň“ akékoľvek, ich jediným previnením je, že sa riadili vlastným vedomím a svedomím. Romana Tabák navyše pred novinármi vystihla svoju motiváciu čitateľne: nechce sa podieľať na politickej pomste. Nie je práve politická pomsta hlavným motívom zúrivého sklamania z toho, že Robert Fico nebude stíhaný za mrežami? Pomsta navyše mimoriadne krátkozraká a pre spravodlivosť nebezpečná, pretože čokoľvek, čo by sa Ficovi nedokázalo, by len slúžilo ako voda na mlyn jeho stúpajúcej popularite a ďalšej vybičovanej polarizácie spoločnosti. A ak by k tomu ešte aj sedel v šatľave, mala by tá voda silu pretrhnutej vodnej zdrže.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ