Neistá sezóna: Ako chce menšinová vláda presadzovať zákony?

Marián Repa, Pravda | 12.09.2022 20:00
Parlament ešte ani nezačal rokovať, no už teraz je zrejmé, že menšinová vláda bude mať vážny problém s presadzovaním svojich návrhov. Premiér Heger sa síce spolieha na to, že kľúčové zákony podporí aj SaS, to však vôbec nie je také jednoznačné...

Richard Sulík dal minulý týždeň jasne najavo, že ak sa koalícia chce uchádzať o 21 hlasov poslancov SaS, nemá siahať na posty nominantov SaS v parlamente: „Nech pekne nechajú predsedov výborov na pokoji.“ SaS momentálne patrí päť kresiel a rozhodne sa nechce vzdať predsedníctiev výborov NR SR.

Ani s podporou dôležitých zákonov to nie je úplne ružové. „Podporíme zmeny v dlhovej brzde, ak súčasne s nimi prejde aj daňová brzda," povedal Richard Sulík. Daňová brzda sa stala akousi modlou liberálov. Prijímať ju v danej situácii je však nereálne. Ak chce ľudom pomôcť s rastúcimi cenami energie, z čoho bude tieto balíčky financovať, ak nie prostredníctvom zavádzania rôznych daní?

Samostatnou kapitolou je rozpočet, kde Sulík avizoval, že ho liberáli nepodporia. Stane sa to len v prípade, že v návrhu dôjde k výrazným zmenám, napríklad ak obciam vláda nezoberie pol miliardy eur. Už len týchto niekoľko návrhov ukazuje, že menšinová vláda veľmi rýchlo narazí.

Navyše, aj koaličné strany predkladajú zákony, ktoré sa v parlamente nestretnú so všeobecnou podporou. Anna Záborská predloží návrh zákazu maloobchodného predaja počas nedieľ či uznesenie o rešpektovaní práva na náboženskú slobodu a presvedčenie.

Boris Kollár zasa trvá na presadení exekučnej amnestie. Keď si každý bude dávať nejaké podmienky, o ktorých je jasné, že sú nepriechodné, Hegerov kabinet nebude mať dlhé trvanie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ