Koaličné vienko pre tarabovcov

Michal Horský | 07.10.2022 19:00
Menšinová koalícia má nový, no nepriznaný prírastok. Parlamentní nomádi, ktorí sa prepašovali na Kotlebovej kandidátke, postupne prezliekajú opozičné tričká za šaty drahej nevesty. Čo všetko dostanú do vienka?

Fiasko s (ne)odvolávaním Igora Matoviča postupne odkrýva cenu, ktorú za to koalícia a vlastne aj celá spoločnosť zaplatia. Menšinovú vládu čoraz pevnejšie kormidluje predseda parlamentu Boris Kollár a v kajutách lode menom “najlepšia vláda, akú Slovensko kedy malo”, sa postupne udomácňuje trojica “tvrdých kresťanov” – Tomáš Taraba a rodinka Kuffovcov. Presne tých Kuffovcov, ktorí nielen tvrdo broja proti skazeným pohanom, ale podľa obvinení aj tvrdou rukou terorizujú kežmarských farmárov. Nová koalícia teda v záprahu s nimi rovnako tvrdo ubrala zo svojich štandardov.

Taraba s Kuffovcami totiž postupne odkrývajú karty po tom, čo Igorovi Matovičovi “podržali balónik” nepodporením jeho odvolania. A tak napriek ich dlhodobému a vysoko kritickému postoju voči jeho predošlým úletom spolu s Kollárom a Matovičom teraz “bijú bandu”.

Do parlamentu smeruje relatívne obšírna novela kódexov trestného práva z dielne poslanca Tarabu. Poslanecký návrh v skratke prináša výhodnejšie podmienky pre stíhaných a odsúdených “korupčníkov”. Patrí tam napríklad značné znižovanie trestov pri majetkových trestných činoch, akými sú napríklad pranie špinavých peňazí či tunelovanie eurofondov, ale aj znižovanie hranice trestnej zodpovednosti. Pri viacerých z nich sa takisto navrhuje možnosť uloženia “podmienky”. Táto novela je teda iste vítaným návrhom v biznisových okruhoch, obchodujúcich za hranou zákona.

Čo na to bojovník proti mafii a majiteľ OĽaNO, s.r.o., zatiaľ netušíme. Zrejme sa pripravuje na veľkú tlačovku, v ktorej znižovanie miery postihu “našich ľudí” tvrdo odsúdi. A možno len opäť obviní Sulíka z toho, že mu “nenakúpil hlasy” a miesto toho ho svojimi červenými čiarami dotlačil do spolupráce s Exkotlebovcami a “mafiou”. A možno žiadne teátro nebude. Ktovie. Človek už teraz nikdy nevie. V každom prípade, zmena Trestného zákona a Trestného poriadku je namieste. Ide však o komplexné kódexy. A také si vyžadujú dôslednejší proces pripomienkového konania pri takých zásadných zmenách. A nie napochytré návrhy poslancov, ktorí o právo ani poriadne nezakopli.

Osud návrhu novely je stále neistý. Vzhľadom na bizarné kľučkovania tarabovcov pri zdôvodňovaní Matovičovho neodvolania sa však väčšmi javí, že to nebolo “zadarmo”. Tarabovi spolu s Kuffovcami už dodnes prešlo niekoľko návrhov zákonov týkajúcich sa napríklad skrátenia volebného obdobia referendom či nájmov pozemkov a spotrebnej dane z minerálneho oleja, ako aj zákon týkajúci sa podpory obnoviteľných zdrojov energie a vysokoúčinnej kombinovanej výroby.

Itinerár položiek výmenného obchodu sa tak postupne rozširuje a spolu s ním aj nedôvera v transparentné a zodpovedné vládnutie. Otázkou už je len to, kde a ako sa to skončí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ