Kauza Očistec ide na Ústavný súd. Nadpráca sudcu Pulmana?

Marián Repa, Pravda | 24.10.2022 20:00
Tak ako razantne sa pred dvomi rokmi kauza Očistec začala, teraz hrozí, že sa bude ťahať donekonečna. Sudca Peter Pulman, ktorý v tomto prípade rozhoduje, sa totiž obrátil na Ústavný súd. Trestné stíhanie je preto prerušené. Norbert Bödör, Tibor Gašpar a Dušan Kováčik majú dôvod na radosť, pretože táto kauza sa asi tak skoro na súd nedostane.

Keď v novembri 2020 polícia zadržala bývalého policajného šéfa Tibora Gašpara a ďalších policajných exfunkcionárov, vyzeralo to, že sa začína blýskať na lepšie časy. No a keď sa koncom januára 2021 desať z 18 obvinených osôb v rámci kauzy Očistec priznalo, zdalo sa, že tento prípad sa podarí rýchlo uzavrieť. Po nečakanom víkendovom zvrate sa však opäť potvrdzuje pravdivosť starého slovenského príslovia: Nechváľ deň pred večerom…

Prvý „zádrh“ sa objavil v súvislosti so sudcom. Na konci minulého roka dostal spis sudca Michal Truban. Jeho nezaujatosť však spochybnil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Keďže so svojou námietkou uspel, viac ako pol roka sa hľadal nový sudca. V polovici júna pridelila elektronická podateľňa prípad sudcovi Špecializovaného trestného súdu Petrovi Pulmanovi.

Je dosť zvláštne, že sa Pulman obrátil na Ústavný súd, pretože ak by pracoval v prospech obhajoby, nekonal by inak. Tá totiž dlhodobo hovorí o zaujatosti špeciálnej prokuratúry a chce dosiahnuť, aby sa prípadom nemohla zaoberať.

Na druhej strane, ak by ÚS potvrdil, že neexistuje žiadna pochybnosť o súlade zákona o prokuratúre s ústavou, tak by tento argument už nik v budúcnosti nemohol použiť a prípadne zvrátiť rozhodnutie súdu.

Otázne je, ako dlho budeme na verdikt Ústavného súdu čakať a či nešlo o zbytočnú sudcovu nadprácu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ