Vojna a mier

Ivan Hoffman, publicista | 26.01.2023 14:00
Ivan Hoffman
Nič nenasvedčuje tomu, že by na Ukrajine hrozilo prímerie. Podpora od NATO podľa mňa síce nie je taká, aby Ukrajina porazila Rusko, ale umožňuje Ukrajine odďaľovať porážku.

Či ide o vojnu do posledného Ukrajinca, alebo či sa bude bojovať, aj keď už bojaschopných Ukrajincov nebude, teda či NATO nahradí Ukrajincov z vlastných zdrojov, aby vojna mohla pokračovať, dnes od politikov nepočujeme. Vojaci už však s takou možnosťou rátajú a konštatujú, že ak by došlo k vojne medzi NATO a Ruskom, profesionálna armáda by nestačila a bolo by treba mobilizovať. Pokiaľ ide o Rusov, tí už mobilizujú, pretože situáciu vyhodnotili tak, že na Ukrajine bojujú s NATO.

Keď politik vyvesí bilbordy, že krajinu nezatiahne do vojny, kritizuje sa to ako strašenie občanov vojnou. Keď však náčelník generálneho štábu ohlasuje mobilizáciu a povie, že je nutné, aby sa do obrany krajiny zapojila celá spoločnosť, nielen armáda, o strašenie nejde. Vojak je realista. To, s čím neráta, je mier. Je mu jasné, že vo vojne budeme cieľom a o našu bezpečnosť sa budeme musieť postarať sami, nikto to za nás neurobí.

Je čas brať vojnu vážne v tom zmysle, že s politikmi, ktorých máme, sa jej nevyhneme, a s vojakmi, ktorých dnes máme, a predovšetkým nemáme, ju nemôžeme vyhrať. Kde sa za tejto situácie berie fascinácia vojnou, militantná rétorika médií, túžiacich po víťazstve nad nepriateľom a oslavujúcich hrdinov vo vopred stratených bitkách? Ako sa stalo, že neprekáža smrť? Odpoveďou je striedanie generácií, ktoré mier vnímali ako čosi cenné a nesamozrejmé, generáciami, ktorým mier nič nehovorí.

Moja generácia absolvovala dôkladný vojenský výcvik. Vo vojne sa zabíjajú nepriatelia a my sme sa naučili, ako sa to robí. Preto sme asi boli pacifistami. Bola to doba, keď sme mali politikov, s ktorými nehrozila vojna, hoci sme boli armádou, ktorá by ju vyhrala. Pravdepodobne je logické, že dnešné militantné generácie, ktoré postupne získali vplyv v médiách, politike, akademických či kultúrnych inštitúciách, a ktoré tiež ovládli Európsky parlament, sa nakoniec stanú obeťou vlastnej nevedomosti.

Fascinácia vojnou, spojená s potrebou nepriateľa je program generácií, ktorým chýba dôkladný vojenský výcvik. Je to sen ľudí, ktorí nevedia, ako sa to robí, keď vo vojne treba zabiť človeka. Nevedia rozobrať a zložiť samopal ani odistiť a hodiť granát. A už vôbec nie sú pripravení na to, že vojnu nemusia prežiť.

Dnes už si nikto nespomenie, že pôvodným motívom európskej integrácie, bol mier. Nápad, že Nemci a Francúzi sa nebudú zabíjať, ak spolu budú obchodovať. Podľa tejto logiky sa s Rusmi budeme zabíjať preto, že nám nebolo dosť dobré s nimi obchodovať. Nemá asi zmysel to mladým vysvetľovať. Začnú šermovať európskymi hodnotami. Právom sa brániť. Nutnosťou postaviť sa zlu…

Až po vojne, nikdy pred ňou, sa ukáže, že o žiadne hodnoty nejde, že vo vojne vždy ide iba o tri veci: o život, o smrť a o peniaze.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ