Kradneme ráno, večer aj v noci

Mikuláš Sliacky, Pravda | 21.07.2009 11:04
Za posledné roky sme iba klamali a kradli. Áno, kradli sme. Kradli sme ráno, večer aj v noci. Takmer som z toho skapal, keď som sa musel tváriť, že vládneme, hoci sme nevládli, ale iba klamali a kradli. Čo povieme ľuďom, keď sa nás spýtajú, čo sme urobili za posledné štyri roky?

Ťažko odhadnúť, kedy sa aj na Slovensku odhodlá špičkový politik povedať niečo podobné ako bývalý maďarský premiér Ferenc Gyurcsány, keď už bolo jasné, že vládna garnitúra na čele s ním sa preklamala aj s celou krajinou do slepej uličky.

„Klamali sme ráno, večer aj v noci…“ kričal Gyurcsány z tribúny na stretnutí jeho ľavičiarskych aparátnikov. Na Slovensku by hovoriť iba o klamaní nebolo kompletné. V žiadnej vládnej garnitúre. Pretože u nás okrem klamstiev dominuje kradnutie. Tak ako hovorí české úslovie: „Kdo lže, ten taky krade.“

A my ctíme zbojnícke tradície, v národe aj vo vláde. Všeobecné a úplné kradnutie sa u nás začalo pri znárodnení. Ak teda nepočítame už arizáciu za farskej republiky a jej predchádzajúce menšie zlodejské akcie. Masová krádež znárodnenia bola prikrytá klamstvom o diktatúre proletariátu a nehoráznymi lžami o ľudovej demokracii.

Po tomto veľkom tresku slovenský život pokračoval tichým individuálnym, ale zato celospoločenským rozkrádaním. Kradol každý a kradlo sa všetko, čo nebolo privarené. „Kto nekradne, okráda svoju rodinu,“ znelo zlodejské heslo. Nekradli sa, pravdaže, peniaze ani podniky, to nie. Kradla sa napríklad ľudská práca, cudzia aj vlastná. A tiež naturálie. Výsledky boli nemalé. Vyrastali krásne nové domy, celé dediny aj mestské štvrte. Koľko ulíc sa dodnes neoficiálne volá Ukradnutá ulica? Nespočetne.

Papalášom a podpapalášom chodili v pracovnom čase stavať vily a chaty celé pracovné čaty z fabrík a družstiev. Pravdaže, také isté a ešte bohatšie zlodejské služby si navzájom poskytoval aj široký nepapalášsky plebs. Pritom, pravdaže, každý aj klamal až sa hory zelenali, ako ľúbi rodnú stranu a socializmus. Aby bol pokoj a aby sa lepšie, pokojnejšie kradlo. A tak to išlo roky rokúce, až bola celá krajina takmer rozkradnutá.

Vtedy sa ukázalo, že takéto kradnutie je už staromódne a obmedzené. Nedali sa ukradnúť celé podniky ani veľké miliardy štátnych peňazí. Kradnúť sa dalo len tak amatérsky. Nuž najväčší klamári a zlodeji nechali rozšíriť nové klamstvo: o príchode inej, spravodlivejšej a poctivejšej spoločnosti.

„Sľúbili sme si vravieť pravdu len,“ znelo námestiami. Aby sa tí pripravení mohli pustiť do ozajstného, ešte bezuzdnejšieho kradnutia. Zvyšok národa ich buď ako-tak nasledoval, alebo sa so zamračeným pochopením prizeral. Veď takmer každý už bol dovtedy zlodej, hoci len úplne malý zlodejíček. A klamári? Klamári sme boli predsa všetci.

A tak to fičí už dvadsiaty rok. Nové a nové vládne garnitúry sa pretekajú, kto bude ešte drzejšie verejne luhať a najmä – kradnúť. Raz sa však nepochybne niektorá z vlád preklame a prekradne až na úplné dno. A vtedy príde tá chvíľa. Na tajnej schôdzi priznať: „Kradli sme ráno, večer aj v noci…“ A video, samozrejme, niekto ukradne a zverejní. Kedy to bude? Možno to ani dlho nepotrvá. Ale jedno je isté. Kradnúť sa bude ďalej.