Paranormálne noviny

Patrik Eichler, komentátor Deníka Referendum | 04.01.2011 09:08
Bratislavská Pravda publikovala správu, podľa ktorej slovenský prezident Ivan Gašparovič uvažuje o odchode zo svojej funkcie. Na Nový rok sa z tohto slovenského vtipu stala vážna téma českých spravodajských portálov. Ukazuje sa, že české médiá nemajú vnútorné kontrolné mechanizmy a že českí novinári čítajú iba titulky správ, ktoré preberajú.

Internetové stránky sa dajú spätne editovať, takže neviem, čo sa dnes nachádza pod sériou nasledujúcich odkazov. V sobotu večer však web Českej televízie písal, že slovenské médiá oznámili odchod prezidenta z funkcie. Portál Týden.cz sa pýta – Demisia Gašparoviča: pravda, alebo silvestrovský žartík? Portál Ihned sa pre zmenu čuduje – Šum: Gašparovič mal oznámiť rezignáciu, ale v prejave o nej nepadlo ani slovo. Server Eurozprávy potom už s nadhľadom konštatuje: Koniec Gašparoviča? Šlo o nevydarený vtip denníka. A v podobnom duchu píše aj portál Idnes – Silvestrovský žart: Gašparovič rezignuje a bude sa venovať futbalu.

Tieto a niektoré ďalšie internetové spravodajské portály jednoducho naleteli na správu bratislavskej Pravdy. Jeden z dvojice najvýznamnejších slovenských denníkov vo svojom piatkovom vydaní napísal, že podľa „nedobre informovaných zdrojov“ bude sobotný novoročný prejav tým posledným, ktorý prezident Gašparovič prednesie. V nasledujúcej jari bude vraj rezignovať.

Jeho hovorca to mal vysvetliť tým, že „prezident už dosiahol v politickej kariére všetko, ambície v európskej a vo svetovej politike nemá“. Rodina údajne svojho „manžela, otca a deda požiadala, aby sa jej viac venoval a popritom mal aj čas na aktivity, ktoré naplnia jeho život na politickom dôchodku“.

Tou aktivitou mal byť futbal, resp. funkcia zvláštneho vyslanca Slovenského futbalového zväzu pre dostavbu Národného futbalového štadióna. Gašparovič pre to vraj dokonca plánuje založiť vlastnú nadáciu. Pripojených bolo niekoľko ironicky pôsobiacich reakcií slovenských politikov. Veľmi seriózne sa, naopak, tvárila fotografia Ivana Gašparoviča, ktorý niečo hľadá na zemi, s popisom: „Predsi, chlapci, jeden fúzik sa mi stratil.“

Pokiaľ českým novinárom nestačia rozpoznávacie znaky v samotnom texte, stačí sa porozhliadnuť po dvojstrane, na ktorej je príspevok vytlačený. V jej záhlaví je slovo Silvester. A hneď vedľa článku o Gašparovičovej rezignácii nájdeme napríklad text s titulkom Ján Slota poletí do kozmu. Hovorca jeho strany vysvetľuje: „Pán predseda Slota sa chce presvedčiť o existencii Maďarov v našej galaxii a o ich postoji k dvojakému občianstvu…“

Na vedľajšej strane nájdeme rozhovor s predsedom parlamentu Richardom Sulíkom, ktorý sa začína vetou: „Všetko, čo v tomto rozhovore predseda strany SaS tvrdí, naozaj povedal. Redakcia však dobrovoľne priznáva, že na úplne iné otázky.“ V rozhovore sa potom každý môže dočítať, že predseda slovenského parlamentu berie kokaín, alebo že poslanec jeho vlastnej strany má IQ 22.

To, že správu o rezignácii prezidenta Gašparoviča vzali české noviny vážne, nie je chyba bratislavskej Pravdy. Je to chyba novinárov, ktorí jeden od druhého prežúvajú správy bez uvedenia zdroja, nevedia čítať, neorientujú sa v témach, o ktorých píšu, a tiež chyba redakcií, ktoré svojim členom nepredplácajú aspoň dvojo tlačených novín z každej susednej krajiny.