Rodia sa noví občania Európy

Ján Kubiš, minister zahraničných vecí SR v rokoch 2006 - 2009 | 24.02.2011 07:00
Postoje dnes už nezávislého poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča k zákonu o dvojakom občianstve opäť odhalili dvojtvárnosť politiky súčasnej vládnej koalície. A nielen to, zabránili najmä tomu, aby sa jej nebezpečná bezzásadovosť pretavila do závažného poškodenia štátnych záujmov Slovenskej republiky a zničenia základov našej rokovacej pozície o tejto otázke aj v budúcnosti.

Pretože v dvojstranných vzťahoch i v rámci budúcej diskusie na úrovni Európskej únie vzhľadom na nacionalistickú veľkomaďarskú politiku premiéra Viktora Orbána táto problematika ešte len príde na pretras.

Ak by v parlamente prešiel koaličný návrh, ktorý vlastne otváral dvere uplatňovaniu maďarských zákonov na území v takom prípade už nesuverénneho Slovenska, tak by Budapešť mohla požadovať, aby sa aj rokovania o medzištátnej dohode o dvojakom občianstve (ktorými sa tak rada pýši premiérka Iveta Radičová) niesli v takom istom duchu. Teda výlučne podľa záujmov Maďarska.

Maďarským partnerom by stačilo trvať na tom, aby sa nový slovenský zákon len pretavil do medzištátnej dohody. Teraz sa totiž nemôžu úplne skrývať za slovenskú vládnu koalíciu, a tak museli sami požiadať o odloženie rokovania o dvojstrannej zmluve na jeseň 2011, s čím, samozrejme, naša vláda veľkomyseľne súhlasila. Veď kam sa ponáhľať… Dovtedy už v Budapešti schvália aj zákon, ktorý dá všetkým maďarským občanom i tým novým na Slovensku právo voliť a politickým stranám, aj tým najväčším extrémistom a nacionalistom možnosť slobodne uskutočňovať akékoľvek politické a ideologické kampane vo „Felvidéku“. Veď budú pôsobiť medzi svojimi občanmi a voličmi.

Naozaj perfektný recept na nekonfliktné medzištátne vzťahy z kuchyne Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie a strany Sloboda a Solidarita, ktorému chtiac-nechtiac pritakáva Kresťanskodemo­kratické hnutie. Možno sa tu vládna koalícia iba snaží o akési pre ňu typické taktizovanie, zahmlievanie až zavádzanie vo vzťahu k našim občanom. A to presne v duchu politiky, ktorá ich má i za cenu klamstiev a hnilých kompromisov, tentoraz so stranou Most – Híd, udržať za každú cenu pri moci.

Doposiaľ jediným výsledkom tejto taktiky bolo, že sa koalícii podarilo udržať v platnosti zákon predchádzajúcej vlády premiéra Roberta Fica. Pritom strohé celoplošné postihy tohto zákona by dnes chcel napraviť aj Smer-SD, pokiaľ ale v tomto úsilí nájde viacerých partnerov, nielen obyčajného človeka Matoviča.

Vládnej koalícii sa darí najmä jedno – ponechávať Maďarsku priestor na presadzovanie nacionalistickej politiky. Ešteže aspoň Ukrajine nie je jedno, že sa aj na jej území zo dňa na deň objavujú tisíce nových maďarských občanov.

Napokon, ani nám by nemalo byť jedno, že sa touto maďarskou politikou (a obdobnou rumunskou voči Moldavsku) objavujú státisíce nových „občanov“ Európskej únie. A to v rozpore s jej všetkými pravidlami, vrátane zmyslu Schengenu. To by sme však asi chceli veľa, aby zahraničná politika súčasnej koalície bola skutočne zásadová.