Putovanie sôch

Oliver Bakoš | 12.08.2010 13:14
Ak Bratislava v poslednom čase silne pripomína Veľkonočné ostrovy, je to najmä vďaka pohybu sôch.

Určitý rozdiel sa zachováva, lebo bratislavská „veľká hlava“, najviac podobná polynézskym moai, naposledy putovala tak intenzívne, že ju celá mediálna sféra nevedela pár dní nájsť a napokon sa ukázalo, že je na polícii. Párkrát zmenil svoje miesto aj český lev, ktorý prekážal už nacistickému führerovi, potom aj iným víťazom, a neskôr, po rokoch ilegality, sa spred SNM opäť sťahoval, tentoraz k SND.

V súčasnosti ide o presťahovanie sochy Svätopluka z nádvoria Bratislavského hradu. Z rozčúlených komentárov k funkciám a tvarom sochy som vyrozumel, že socha prezrádza úzke prepojenie Svätopluka s Ficom, Gašparovičom a Paškom, ba ešte horšie spojenia Svätopluka s Hlinkovou gardou. A to sa pritom ešte odhliada od toho, kto sochu Svätopluka spáchal a faktu (o ktorom som nevedel), že Svätopluk písal latinkou (v cyrilike údajne iba škaredo nadával).

Socha sa, okrem iných, nepáči ani predsedovi parlamentu, ktorý síce nepovedal priamo, že „Svätopluk esse delendam!“ (musí byť zničený), ale už zostavil komisiu, ktorá to určite povie. A tak socha pravdepodobne poputuje do Devína, kde už je, ako sa zdá, väčšina ostatných bratislavských sôch. Svätopluka údajne rýchlo nahradí socha Hrdina našich čias alebo Príbeh ozajstného človeka, teda figurálne stvárnenie mladšieho muža z bronzu, ktorý v ošúchaných rifliach sedí uprostred asi 20 miliónov eur a už z diaľky na ňom zreteľne vidno, ako veľmi z nich nechce ani cent. Ide o správne rozhodnutie, lebo socha bude mladých ľudí povzbudzovať k nekorupčnému správaniu.

Istotne sú aj iné možnosti, no úplne provokatívne a neznesiteľné by bolo napríklad súsošie úplnej heterosexuálnej rodiny. Nebola by určite od veci ani socha Neznámeho zamatového revolucionára. No asi by nebola akceptovaná, pretože všetci zamatoví revolucionári sú dnes už známi a dokonca ich každý rok aj mnoho pribudne. Najväčší úspech by azda zožalo súsošie Známa moderátorka, stvárnené na spôsob čínskej terakotovej armády, teda aj s tisíckami jej intímnych partnerov v životnej veľkosti. V samotnom meste by mala zostať iba socha Čumila, ktorá nerozčuľuje nikoho.