Medvede(v) a iné podoby

Silvia Porubänová | 18.08.2010 09:16
Nemali ste pri nedávnom stretnutí amerického a ruského prezidenta sprievodné deja-vu? Obaja, nielen Obama, boli prezentovaní častejšie ako inokedy, mohli sme si ich dôkladne vyobzerať. Najmä Medvedeva nevídame na obraze každodenne. Takže... Na koho sa len ten chlap podobá, na koho?!

Neviem ako vám, ale mne súčasný ruský prezident nástojčivo pripomína maskota moskovských letných olympijských hier z roku 1980. Hier, ktorým predchádzala invázia sovietskych vojsk do Afganistanu. Odvetou a sankciou bol zo strany USA (a celého Západu) aj bojkot olympiády. Do Moskvy solidárne nedorazili ani výpravy z väčšiny islamských krajín, Izraela, Čile a Južnej Kórey…

Medveď Míša – akoby sa nechumelilo – bol figúrkou s dobrácky guľatými očami. Plyšovým mackom pre deti s náručou margarét a lesných zvončekov. Ruský prezident Medvedev sa takisto nepodobá na grizlyho, ale na maskota Míšu. Naozaj! Neskôr narodení nech pohľadajú v dobovej tlači a uvidia sami.

Prezident Obama má výhodu vysokého štíhleho muža, nebude tak prirovnávaný ku žiadnym zavalitým zverom, nanajvýš ku šelmám a gazelám. V Afrike je zvykom povedať o ladnej, súmernej žene – gazelka, tak ako u nás povedzme laň… Má slovo gazela mužský rod?! Nemá.

Medvedev sa ponáša na Míšu a nový slovenský minister Miškov na Medvedeva. Všimnite si, je to neodškriepiteľné. Na túto podobu ma upozornil kolega a odkedy to vyslovil, neprestávam sa čudovať, že skutočne. Nehovoriac o tom, že ako Medvedev, tak Miškov majú zvieracieho maca zakomponovaného ešte aj v priezvisku.

Len ten náš Miškov je od ruského Medvedeva našťastie minimálne o dve hlavy vyšší, urastenejší. Čo je mimochodom komparatívna výhoda ceny víťazstva v hokeji Slovensko – Rusko. Napríklad. Ak sa tí dvaja v budúcnosti osobne stretnú a potrasú si pravicou, odporúčam zbystriť vizuálnu pozornosť. Pôjde o nezabudnuteľné porovnanie dvoch typov medveďov tvárou v tvár.