Minimálna mzda Zn. dohoda možná

Marián Repa, Pravda | 21.08.2023 20:00
Slová ako konsenzus a kompromis sa z našej politiky už dávno vytratili. O to potešiteľnejšia je správa, že odborári a zamestnávatelia sa druhý rok po sebe dohodli na výške minimálnej mzdy. Tá od Nového roka stúpne na 750 eur.

Kým ešte donedávna bolo bežné, že rokovanie tripartity sa skončilo tým, že jedna alebo druhá strana ho na znak nesúhlasu opustila a o výške minimálnej mzdy napokon rozhodlo ministerstvo práce, tak posledné dva roky medzi členmi Hospodárskej a sociálnej rady vládne až prekvapivá harmónia. Možným dôvodom je jednak vysoká inflácia, ktorá postihuje najviac nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, a zamestnávatelia v takejto situácii chtiac-nechtiac musia dvíhať platy, no ich „štedrosť“ môže vyplývať aj z toho, že na Slovensku chýba enormné množstvo zamestnancov. Klub 500 začiatkom mesiaca vyzval rezort práce a sociálnych vecí, aby sa výrazne zvýšil počet národných víz udelených pracovníkom z krajín mimo Európskej únie. Jednoducho, „nejsou lidi“ a keď je niečoho nedostatok, tak cena stúpa…

A najmä v tejto kategórii sa mnohí ľudia častokrát rozhodujú, či sa im vôbec oplatí robiť legálne, najmä ak za prácou musia ešte aj cestovať (čo stojí nemalé peniaze), alebo radšej zostanú doma a dostanú peniaze „na ruku“.Azda aj preto teraz nepočuť tradičné lamentovanie zamestnávateľov, že minimálna mzda je privysoká a ničí pracovné miesta, najmä v regiónoch.

Na druhej strane z pohľadu človeka, ktorý poberá takúto „almužnu“, je zrejmé, že z minimálnej mzdy sa nedá dôstojne vyžiť. „Minimálka“ je z tohto pohľadu skutočne „minimálnou ochranou“ proti prepadnutiu sa do chudoby. Potrebné by však boli aj ďalšie opatrenia.

Kým o príspevku na bývanie sa u nás iba diskutuje, v susednom Česku ho poberá zhruba štvrť milióna domácností! A keďže bývanie predstavuje jednu z najväčších položiek rodinného rozpočtu, dozrel čas, aby sme už konečne prešli od slov k činom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ