Tak už dosť!

Dag Daniš | 14.01.2009 07:35
Plyn Foto:
Pracovník plynovej kompresorovej stanice v Bojarke pri Kyjeve, hlavnom meste Ukrajiny.
Plyn namierený do východnej Európy sa znova zasekol. Rusi ako zmluvní dodávatelia tým prekročili kritickú hranicu. Únosnosti. A dôvery. Ešte do pondelka mohli tvrdiť, že za problémami je Ukrajina a jej obštrukcie. Nakoniec však EÚ vybavila všetko, čo žiadal Gazprom. K plynovodom vyslala inšpektorov (nemeckých a francúzskych partnerov Gazpromu), Ukrajinu hodila cez palubu...

Ak Rusi po tom všetkom blokujú plyn pre Slovensko a Balkán, hrubo tým porušujú obchodné a politické dohody. A ohrozujú milióny ľudí, ktorí na konflikte nenesú žiadnu vinu.

Rusi v utorok na Ukrajincov udreli neprijateľnou požiadavkou: aby pohon tranzitných čerpadiel zabezpečili z vlastných zásob plynu. Čo je v stave núdze likvidačné.

Plyn

Iste, plynovú krízu zavinila hlavne Ukrajina – neprimeranou protiruskou politikou, poháňanou Spojenými štátmi. Rusko má právo v geopolitickej bitke o Ukrajinu pritlačiť. Lenže – nevinnou obeťou tejto vysokej hry sa stali pešiaci na šachovnici. Slovensko a Bulharsko (na Západ prúdi ruský plyn ďalej). Slovenská vláda – spolu s Bruselom – teraz musí zvýšeným hlasom trvať na tom, aby si Rusko plnilo dodávateľské záväzky. Pretože inú možnosť poruke nemá. Pešiaci sú vždy odkázaní na najslabšiu veličinu medzinárodnej politiky. Na právo.