Prieskum MVK: všetci sú vytočení

Dag Daniš | 29.04.2010 08:52
Parlament, poslanci, NR SR Foto:
Parlament, poslanci, NR SR
Aprílový prieskum Haulíkovej MVK je z posledných prieskumov najzaujímavejší. Nie preto, že nameral patový stav (50:50). Najzaujímavejší je tým, že vlastne všetkých vytočil. Od Smeru až po Most.

Ficov Smer má za celé volebné obdobie historicky najnižšiu podporu (35 percent). Krátko pred voľbami sa potvrdzuje pre Fica veľmi nepríjemný trend – Smer sústavne klesá. Navyše sa do rizikového pásma, blízko k piatim percentám, prepadli obaja koaliční partneri Smeru. Ak len jeden z nich vo voľbách uviazne pod piatimi percentami, Smer bude mať vážne problémy. A veľmi blízko k odchodu do opozície.

Rovnako vytočené ako Smer môžu byť aj strany zo stredného pásma: SDKÚ, SaS a KDH. Žiadna z nich sa nedokázala presadiť ako líder pravice. A adept na prípadné zostavenie pravicovej vlády. Rozdiel medzi nimi je len v desatinách percenta. Každá z nich by mala 19 poslancov. O pozíciu „lídra“ by mohli akurát tak losovať. S rizikom, že výsledok by aj tak nikoho nezaujímal…

A nakoniec musel prieskum MVK nahnevať aj malé strany. Všetky sú natlačené na piatich percentách. Slota, Mečiar, Csáky, Bugár… Každému z nich veľmi vážne hrozí, že v júni 2010 skončí.

O tejto skupine vetchých pritom platí (paradoxne ), že bude pre voľby 2010 rozhodujúca. Kto bude zostavovať novú vládu, závisí hlavne od toho, kto z tejto partie „málomocných“ vypadne. A kto ostane v hre.

Ak vypadne HZDS a ostatní prelezú, k parlamentnej väčšine by mala mať najbližšie pravica. Ak vo voľbách zaváha jedna z maďarských strán, prípadne obe, je pravdepodobné, že sa zopakuje vláda v súčasnom zložení (čo, mimochodom, Fica dosť desí). Možné je aj to, že spolu s Mečiarom vypadne aj Bugár. Otázne je, ktorý blok by mal potom väčšinu. Podľa MVK by dnes šanca Fico verzus pravica bola tak pol na pol…

Takže: šesť týždňov pred voľbami to vyzerá tak, že sily sa vyrovnávajú. Z čoho vyplýva, že ešte nikdy nebude kampaň taká dôležitá a rozhodujúca ako teraz. Zarážajúce je len to, že je taká… Nezvestná.