Ďakujeme za peknú kampaň, priatelia

Peter Javůrek | 11.06.2010 09:58
Je asi sto dôvodov, pre ktoré si strana Smer zaslúži, aby ju voliči riadne potrestali. Ak trest nebude dosť veľký, bude to aj preto, lebo sa z predsedu strany podarilo vyrobiť martýra, na ktorého si jeho oponenti mesiac pred voľbami rozdali poľovné lístky.

Je možné, že všetky závažné obvinenia, ktoré sa vynárajú v posledných týždňoch proti strane Roberta Fica i proti nemu osobne, sú pravdivé. Možné je, že dôkazy sú silné. Napokon, o biznis pozadí Smeru sa píše a hovorí už roky. Nie je problém v tom, uveriť. Problém je v tom, že rovnako ľahko je možné aj neveriť. A že je nemožné čokoľvek do volieb dokázať.

Nech si Fico nemyslí, že ho teraz bude niekto obhajovať – jeho, ktorý zaplavoval verejný priestor tri volebné obdobia obvineniami, ktoré nedokázal, a silnými rečami, ktoré zostali len rečami. Lenže nejde len o to, či na hrubé vrece patrí hrubá záplata, ale aj o to, či záplata plní svoj účel. A účelom záplaty má byť upchatie diery, či nie?

Koho tu obhajovať treba – a zďaleka nielen pred voľbami – sú ľudia, ktorí sa odmietajú stať marionetami v politickom cirkuse a nechcú robiť štafáž nielen Ficovi, ale ani nikomu inému.

Na týchto ľudí z jedného boku zavýjajú hejslovenské šakaly s plnými vreckami cudzích peňazí. Z druhého boku domŕzajú pajáci, čo kádrujú ľudí podľa stupňa ich „antificovosti“. Volič má na výber: mágiu v podobe preškrtnutej hlavy Belzebuba, alebo pekelne bordovú hrôzu, ktorá varuje pred zlepencom. Hrôza pred Maďarmi, hrôza pred Nemaďarmi. Povodeň.

Nie, medzi všetkými stranami navzájom určite nie sú znamienka „rovná sa“. Lenže racionálna voľba nevzíde zo stopercentne negatívnej kampane. Naopak: práve taká kampaň môže mnohých ľudí priviesť k presvedčeniu, že všetky strany sú na jedno kopyto. A tak nepôjdu voliť, alebo dajú hlas „novinkám“ v podobe rôznych hochštaplerov na jedno použitie.

Alebo internetových supermanov, ktorí svoju stranu, počnúc názvom a končiac programom, zostrojili ako marketingový produkt, čo sľubuje, že je úplne pre všetkých – čosi ako ponožky, ktoré vás budú v zime hriať, v lete chladiť a do kopca vás vynesú.

Prieskumy indikujú obe možnosti: nezáujem aj záujem o čokoľvek, čo u nás ešte nebolo pri moci. Vďaka za peknú kampaň, priatelia. Nedostatok potravy pre rozum bol v nej bohato kompenzovaný potravou pre hormóny. Aspoň v niečom sme modernou demokraciou: sotva po narodení ju u nás dostihla starecká demencia.