Amerika na Slovensku

Zolo Mikeš, editor tlačovej agentúry World Business Press Online vo Washingtone | 02.09.2010 10:03
Columbine, Virginia Tech či prípad šialeného washingtonského ostreľovača - to je len pár z množstva prípadov, keď možnosť zaopatriť si zbraň viedla k tragickým následkom v USA. Tak ako tu, tak aj v prípade z Devínskej prišli o život nevinní ľudia nielen v dôsledku dostupnosti zbraní v spoločnosti, ale aj pre atmosféru tolerujúcu násilie v nej.

Reakcia ministra vnútra Daniela Lipšica, ktorý oznámil sprísnenie podmienok držania zbrane, je jednou z odpovedí na bratislavskú tragédiu. Opakovania psychotestov každých 5 rokov sú takisto prospešné opatrenia – ale samy osebe nestačia. Ďalším problémom je atmosféra v spoločnosti.

Vo Washingtone či New Yorku sú štvrte, kde normálny človek nevkročí cez deň, nieto ešte v noci. Dvojciferné číslo usmrtených strelnou zbraňou za jeden víkend tu nie je výnimkou, ale skôr pravidlom. Ide o štvrte, v ktorých žijú ľudia s nižším vzdelaním, odchovaní drogami a životom v gangoch.

Normálna spoločnosť je pre nich nepriateľské územie, na ktorom sa v dôsledku svojej vlastnej neochoty a neschopnosti vzdelávať sa treba pomstiť všetkým bohatším a úspešnejším. Strelná zbraň je ich najlepším priateľom, ktorý nesklame, stlačiť spúšť a zabiť zvyšuje pocit vlastnej dôležitosti, ktorej by sa im inak v spoločnosti nedostalo…

Atmosféra panujúca v týchto štvrtiach však nie je našincovi úplne neznáma. Je dobre zameniteľná s atmosférou nenávisti, ktorú človek zažíva na slovenských diaľniciach, keď vás ktorýkoľvek zakomplexovaný hlupák v športiaku „zostrelí“ z predbiehacieho pruhu len za to, že ste mu včas neuhli.

Zabijaci z amerických drogových gangov a pologramotné slovenské hlavohrude zo súkromných bezpečnostných služieb, ale mnohokrát aj z mestskej polície by si mohli ruky podať – pravda, keby v nich nezvierali stále svoju „devinu“.

A my ostatní držíme zo strachu hubu a krok. Veď oni u nás – a to už na rozdiel od USA – nezriedka reprezentujú zákon, alebo sú si s mužmi zákona asi takí blízki, ako istý pán poslanec s mafiou… Kto tu ešte verí, že títo ľudia si nenájdu svojho človeka na vnútre, ktorý im pomôže obísť aj nejaké sprísnené psychotesty?

V USA sa každý dostane k zbrani vďaka nezmyselne tolerantnému zákonu. U nás zas kvôli atmosfére v spoločnosti, ktorá blízkosť kriminálnikov k zákonodarnej moci benevolentne toleruje. Vďaka tomu máme, bohužiaľ, iba čo sa zločinu týka, Ameriku na Slovensku. Ešte stále sa divíte, že tragédia minulých dní sa odohrala v Devínskej a nie v Bronxe?