Fico si vie nakloniť aj konzervatívnych voličov

Iris Kopcsayová | 03.01.2024 20:00
Robert Fico je skúsený stratég. Na nový rok sa svojim sympatizantom prihovoril vo videu, v ktorom sa prezentoval aj ako fanúšik myšlienky európskeho spájania, ale zahral tiež na národnú strunu. Premiér v novoročnom príhovore na sociálnej sieti namiešal kokteil, ktorým sa votrel do priazne priaznivcom európskej integrácie, ale aj oslavovateľom slovenskej samostatnosti.

Pripomenul, že je to už 15 rokov, čo sme začali platiť eurom. „Pamätám si, ako som ako predseda vlády o polnoci na prelome rokov 2008–2009 vybral z bankomatu prvú eurobankovku,“ zaspomínal si takmer so slzou dojatia v oku. A hoci sme podľa neho šli do eurozóny s veľkým rešpektom, dnes môžeme konštatovať, že euro je mimoriadne úspešnou kapitolou našej európskej integrácie. Hoci má Fico v EÚ povesť kritika, nepatrí k euroskeptikom typu Václava Klausa. Fico je pragmatik. No pre Slovensko je lepší pragmatik ako fanatik.

Rovnakú mieru pragmatizmu (ale možno aj úprimnej náklonnosti) možno čítať z deklarovania jeho sympatií ku kardinálovi Jánovi Chryzostomovi Korcovi. Premiér ho v prejave viackrát spomenul a chce urobiť všetko pre to, aby sme si sté výročie jeho narodenia pripomenuli „so všetkou úctou a rešpektom“.

Fico hovoril o Korcovi ako o jednej z najvýraznejších osobností našich dejín. Pravda je, že sa oňho ešte ako o kňaza v 50. rokoch zaujímala Štátna bezpečnosť. Bol odsúdený za vlastizradu na 12 rokov väzenia a po prepustení pracoval ako robotník. Ako kňaz pôsobil potom bez „požehnania“ štátnej moci v tzv. tajnej cirkvi. Až po revolúcii, v roku 1991, ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za kardinála.

Je pekné, že útrapy Jána Korca si všimol aj Robert Fico – hoci paradoxne Korca rehabilitovala až nežná revolúcia, ktorú si vraj Fico nevšimol. Ale dobre. „Fliačikom“ na živote kardinála je jeho sympatia k Jozefovi Tisovi, ale to už akosi ku katolíckym hodnostárom na Slovensku patrí a nikoho to neprekvapí. Fico sa tak jediným príhovorom dokázal zapáčiť voličom Smeru, KDH aj SNS. Napokon, vďaka tejto schopnosti vyhral voľby.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ