Trnkova vojna

Peter Javůrek | 09.12.2010 08:30
Kto sa tešil, že bude od prokurátorskej témy aspoň chvíľu pokoj, tešil sa márne. Keďže vládna koalícia si samoobštrukciou kúpila čas až do februára, o slovo sa prihlásil Dobroslav Trnka. A spôsob, akým sa slova ujal, nemožno nazvať inak, než vykopaním vojnovej sekery.

Vojna o Trnku sa po strede zmenila na Trnkovu vojnu. So všetkou parádou. Generálny prokurátor si dal záležať, aby v nej figurovali politici vládni i opoziční, ministri, ba aj premiérka.

Dávať hneď ochotne ruku do ohňa za jednu či druhú stranu? Ani nápad. Toto nie je hra obyvateľov tejto krajiny. Toto je hra skupiny ľudí, ktorí dobre vedia, ako sa veci majú. A rátajú s tým, že my ostatní sa musíme spoľahnúť len na ich slová. Nemusíme.

Štát, v ktorom hrá prokuratúra kľúčovú politickú rolu, nie je v poriadku. Keď začne prokuratúra v takom štáte „vetrať šuplíky“, potom je, prirodzene, zamiešané na riadnu melu. Slovensko je, žiaľ, takým štátom. Sme krajina, v ktorej je neúnosne skriminalizovaná politika a spolitizované právo. Jediné, čo sa tu s istotou deje, je to, že opäť raz žneme plody tohto dlhodobého stavu.

Trnka nikdy nevysvetlí, prečo o závažných veciach rozpráva až potom, keď je jasné, že vládna väčšina urobí čokoľvek, aby sa ho zbavila. Ako jeden z vrcholných strážcov zákonnosti v republike mal konať celkom inak. Je jasné, že v stredu neprehovoril ako kandidát na funkciu šéfa prokurátorov, ale ako kandidát do politiky.