Orbán mimo únie

Miroslav Čaplovič | 23.12.2010 07:56
Maďarský premiér dostal najhorší vianočný dar. Zaslúžene. Najprv ho šéf luxemburskej diplomacie prirovnal k poslednému európskemu diktátorovi Alexandrovi Lukašenkovi, o niekoľko hodín mu nemecká kancelárka odkázala, aby nerobil hanbu Európe. V preklade z diplomatického jazyka ho označili za politického gaunera.

V dejinách EÚ sa nikdy nestalo, aby členský štát spochybnil inú krajinu, či si zaslúži ujať sa polročného predsedníctva únie. Viktor Orbán ho prevezme 1.¤januára s pocitom, že niektoré vlády sa už tešia, ako mu uplynie šesťmesačné šéfovanie. Keď Brusel v roku 2002 kritizoval jeho prvú vládu, reagoval vtedy ešte ako premiér kandidátskej krajiny okrídlenou vetou: „Život je aj mimo únie.“ Od roku 2004 je Maďarsko v nej a on sa teraz postaral, aby stálo na okraji.

Drsné odkazy do Budapešti zazneli pre zákon potláčajúci slobodu médií, za ktorý by sa nemusel „hanbiť“ ani bieloruský tyran. Orbán nemohol očakávať, že sa politici z EÚ zachovajú zhovievavo. Urobil taký veľký prešľap, že ho museli pokarhať aj za cenu, že oslabia dôveryhodnosť Maďarska ako predsedajúcej krajiny únie a tým aj celej dvadsaťsedmičky. Mlčanie by bolo farizejstvo.

Takmer s istotou Orbán dostával zo zahraničia dôverné varovné signály, že schválenie návrhu odpudzujúceho zákona vyvolá nevôľu. Otázne je, či vedel, aká silná vlna sa rúti, alebo si nepripúšťal také slovné zauchá. Možno nežije v realite. Možno opojený ústavnou väčšinou v parlamente si myslí, že je nepostihnuteľný aj za maďarskými hranicami. V každom prípade uvažoval porovnateľne s niekdajším premiérom Vladimírom Mečiarom, ktorý bol do poslednej chvíle presvedčený, že USA narábajú s hrozbou červenej na semafore pre vstup Slovenska do NATO len ako s neškodným strašiakom.

Orbán bol naivný, ak rátal s veľkorysou zhovievavosťou kľúčových hráčov únie. Akoby zabudol, že tí nemajú najmenší dôvod privierať oči nad jeho nedemokratickými prešľapmi. Má u nich otvorený účet, odkedy sa rozhodol hospodárske problémy Maďarska riešiť na ich úkor. Veď uvalením mimoriadnych daní na veľké firmy, ktoré majú slúžiť na zaplátanie dier v štátnom rozpočte, ublížil najmä nemeckým podnikateľom, ale i Francúzom, Britom či Rakúšanom.

Maďarsko prevezme predsedníctvo ako podceňovaná krajina. Akékoľvek skvelé Orbánove nápady môžu naraziť na odpor. Maďarský premiér dal na to politikom v Európskej únii zámienku.