Boj o moc a spravodlivosť

Vanda Vavrová | 21.01.2011 15:00
Zdá sa, že spravodlivosť bude na Slovensku ešte niekoľko rokov ťahať za kratší koniec. Darmo tvrdia politici opak. Viac ako na tom, aby sa človek dovolal na súde spravodlivosti, im totiž záleží na ich vplyve. Ten sa teraz pokúšajú preniesť aj na prokuratúru, kde sa rozhoduje, či sa nejaká vec vôbec pred súd dostane.

V boji o moc vypukla zákopová vojna medzi orgánmi činnými v trestnom konaní. Na nože nie sú len sudcovia s ministerstvom spravodlivosti, ale aj polícia s prokuratúrou. Najnovšie sa začal zápas medzi prokuratúrou a ministerstvom spravodlivosti o tom, ako bude v budúcnosti fungovať prokuratúra. Či bude samostatná, ako jej zaručuje ústava, alebo si politici presadia svoje a dostane sa pod kontrolu výkonnej moci.

O snahe dostať prokuratúru do područia svedčí aj to, že v pracovnej skupine, ktorá pripravuje zmenu zákona o prokuratúre, sú síce zastúpení dvaja politickí nominanti SDKÚ a KDH – štátni tajomníci rezortov spravodlivosti a vnútra, ale predstaviteľ prokuratúry v nej chýba.

Pracovná verzia zmien zákonov o činnosti prokuratúry a postavení prokurátorov naznačuje, kto bude mať najsilnejší hlas pri výbere prokurátorov. Zdá sa, že to nebude odbornosť a charakternosť, ale znovu to správne zafarbené politické tričko.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ