Naše peniaze a penzie

Peter Javůrek | 18.02.2011 12:00
Minister sociálnych vecí Jozef Mihál sa chystá "pohrať" so systémom, akým si dôchodkové správcovské spoločnosti rátajú poplatky – peniaze, ktoré si nechávajú z príspevkov sporiteľov. Napríklad tak, že časť poplatkov by bola nadviazaná na zhodnotenie majetku sporiteľov. Vraj ide o to, aby boli fondy motivované ísť do produktov, ktoré môžu potenciálne priniesť vyšší výnos...

Zaujímavé. Najmä ak si spomenieme, že uplynulé dva roky krízy priniesli v tomto ohľade námety na úvahy skôr opačným smerom: ako docieliť, aby sporitelia pokiaľ možno nedoplácali na bohumilú snahu súkromných fondov „ísť do produktov, ktoré môžu potenciálne priniesť vyšší výnos“. Pretože slovo „potenciálne“ v praxi znamená aj to, že takéto produkty môžu priniesť hanebný prepad.

Mihálove úvahy sú zaujímavé aj preto, lebo momentálne sa o druhom pilieri veľmi búrlivo diskutuje aj u susedov. Nie, nemusíme sa zaoberať Viktorom Orbánom, ktorý Maďarov z druhého piliera jednoducho vyhnal. O druhom pilieri totiž debatujú aj Česi a Poliaci a pre nás to nie sú debaty lichotivé.

Česi sa pred reformou navzájom varujú pred „slovenskou cestou“. Tou sa myslia najmä naše odvody do prvého a druhého piliera v pomere jedna k jednej. Pomery, o akých sa v Česku uvažuje? Podľa radikálnych úvah by Česi odvádzali na dôchodky 23 percent z hrubej mzdy a z toho by tieklo 5 percent do súkromných fondov – to je asi tak jedna k štyri a pol… Poliaci, ktorí majú druhý pilier už jedenásť rokov, dnes hovoria, že nesplnil očakávania. „Dôsledkom napätia vo svetovej ekonomike, ktoré vyvolala kríza, budú nízke penzie a porastie štátny dlh,“ uvádza šéf poradného zboru poľského premiéra Jan Krzysztof Bielecki. Odvody do druhého piliera sa majú v Poľsku znížiť zo 7,3 na 2,3 percenta.

Azda za to vlády Petra Nečasa či Donalda Tuska neoznačí Richard Sulík za marxistov-leninistov…

V českej debate zaznieva ešte jeden motív, ktorý nás oblúkom vracia k Mihálovi a jeho úvahám o motivácii. Je to volanie po dobrovoľnej báze druhého piliera. Aká lepšia a „trhovo čistejšia“ motivácia existuje, než hrozba straty klientov?

Takéto volanie zaznievalo pred siedmimi rokmi aj u nás. Veľmi rýchlo bolo však upratané pod koberec „nepriestrelných argumentov“, narábajúcich s jediným motívom, strachom. Podľa nich „bez druhého piliera nebude na dôchodky“ a „bez toho, aby bol povinný, nemá druhý pilier zmysel“. No ono zatiaľ je to tak, že v niektorých krajinách nie je na dôchodky ani s druhým pilierom a že zhodou okolností sú to práve také krajiny, v ktorých bol druhý pilier povinný. Pretože, napodiv, ono to ide skôr tam, kde sú súkromné fondy pre ľudí dobrovoľné…

Nuž, dúfajme len, že v tej kratučkej pauze medzi kauzami obyčajných, vesmírnych, a ktovie akých ešte ľudí, ktorými nás vládna koalícia pravidelne oblažuje, celkom nezapadne téma druhého piliera. Našich peňazí a našich penzií.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ