Žarty bokom

Marián Repa | 13.02.2012 22:00
Iniciatíva 99 % sa od začiatku snaží budiť dojem, že je alternatíva k skorumpovaným stranám. Aj keď Ivan W. a ostatní "občianski aktivisti" veľmi radi rozprávajú o ostatných politikoch ako o "vyvolencoch", minimálne v prípade ich neformálneho lídra a jeho predchádzajúcich aktivít by bolo namieste skôr zdržanlivé mlčanie. Zo systému, proti ktorému teraz tak vehementne vystupuje, totiž doteraz sám profitoval.

Nie je nič ľahšie, ako vyhlásiť sám seba za 99 % obyčajných ľudí, lenže ako potom títo samozvaní zástupcovia ubiedenej väčšiny vysvetlia, že hoci oficiálna kampaň sa ešte ani nezačala, už na ňu minuli zhruba 2,5 milióna eur? Nehovoriac o tom, že na masívnu kampaň SDĽ, ktorá bola „predchádzajúcim projektom“, dal Ivan W. dokopy zhruba 5 miliónov eur.

Hnutie, o ktorého financovaní existujú od začiatku vážne pochybnosti, ktoré sa začalo neférovou kampaňou v televízii a ktoré teraz čelí podozreniu, že už priamo pri jeho zrode, keď sa zbierali podpisové hárky, stál podvod, je nedôveryhodné.

Keď dánsky komik Jacob Haugaard svojim voličom sľuboval vytrvalo 15 rokov v každých voľbách krajšie počasie a ďalšie absurdnosti, až ho napokon v roku 1994 priamo zvolili do parlamentu, bol to žart.

No keď sa hnutie s nejasným pozadím a populistickými heslami o 600-eurovej minimálnej mzde uchádza o priazeň voličov, idú všetky žarty bokom, lebo máme dočinenia s nebezpečnými manipulátormi.