Sen o českej pravici sa zrútil

Vláda v Prahe už možno padla.

13.06.2013 22:00
debata (3)

Premiér a predseda Občianskej demokratickej strany Petr Nečas má pred českou snemovňou vystúpiť dnes o deviatej ráno. Polícia včera zatkla vedúcu jeho kabinetu Janu Nagyovú, bývalých poslancov ODS Petra Tluchořa a Ivana Fuksu a niekoľko ďalších ľudí. Podľa médií sa zatknutiu len vďaka pobytu v zahraničí vyhol ďalší bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr. Ak budú vznesené obvinenia a zatknutí pôjdu aj do väzby, priblíži sa pád vlády. A možno aj predčasné voľby.

Na prípade pracuje Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu a celú akciu vedie Vrchné štátne zastupiteľstvo v Olomouci. To posilňuje dôveryhodnosť akcie pred verejnosťou. Olomoucké zastupiteľstvo vedie Ivo Ištván. Človek, ktorý musel svoju funkciu vrchného štátneho zástupcu obhájiť pred súdom. Pred šiestimi rokmi bol totiž odvolaný z funkcie, oficiálne pre chyby vo vyšetrovaní korupčnej kauzy vtedajšieho podpredsedu vlády Jiřího Čunka.

Poslanci Fuksa, Šnajdr a Tluchoř na jeseň minulého roka odmietli hlasovať za vládne návrhy daňových zákonov. Namiesto toho, aby hlasovali proti, sa v novembri vzdali poslaneckých mandátov. Prví dvaja vzápätí získali funkcie vo vedení štátom kontrolovaných podnikov. V prípade tretieho sa písalo o podozrivo rýchlom splácaní niekoľkomiliónovej hypotéky na stavbu rodinného domu. O „trafikách“ pre poslancov sa viedla búrlivá debata. Jeden z mediálne známych advokátov podal na premiéra žalobu za úplatkárstvo – pretože podľa neho premiér vymenil prežitie vlády za posty v štátnych podnikoch pre troch rebelujúcich poslancov.

Politický škandál nebývalých rozmerov tak môže mať korene v jesennej vládnej kríze. Podľa všetkého ďalšie dôvody treba hľadať v zákazkách štátnych Lesov Českej republiky, Magistrátu hlavného mesta Prahy alebo pražského Dopravného podniku. V súvislosti s policajným zásahom sa totiž hovorí o tých istých menách, ktoré sa už v minulosti spomínali viackrát. A vždy ide o ľudí spájaných s pražskou Občianskou demokratickou stranou. Tá pritom v rokoch 2006 – 2010 mala v zastupiteľstve hlavného mesta Prahy absolútnu väčšinu hlasov. A v tomto období sa začína viacero zákaziek, ktoré verejnosť a médiá vnímali ako korupčné. Ich vyšetrovanie však vždy viedlo do stratena.

Aktuálnu situáciu asi najvýstižnejšie opísal predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek slovami: „Sen o českej pravici sa zrútil“. Vláda disponujúca väčšinou 118 z 200 mandátov, ktorá sama o sebe hovorila ako o „vláde rozpočtovej zodpovednosti, práva a boja proti korupcii“, sa zmenila na vládu balansujúcu pri všetkých dôležitých hlasovaniach na hrane prežitia. Vládu, kde len menšinu ministrov možno „podozrievať“, že sú kompetentní spravovať zverený rezort. A že by jej skutočne išlo o boj proti korupcii, tomu už pred včerajším zatýkaním neveril tiež nikto. Stačí spomenúť zatknutie námestníka ministra práce a sociálnych vecí pre podozrenie z korupcie. Alebo ministra financií vyhrážajúceho sa médiám i policajnému prezidentovi. Posledné dva spomínané škandály však idú na vrub koaličnej TOP 09.

Aký scenár sa dá očakávať? Dnes o deviatej ráno možno Petr Nečas oznámi demisiu a v septembri sa môžu konať predčasné voľby. Na rozpustenie snemovne a vyhlásenia volieb však treba 120 poslancov. To znamená, že sa to nezaobíde bez podpory vládnych poslancov, prinajmenšom jednej z veľkých vládnych strán – ODS alebo TOP 09.

Stále však musíme myslieť aj na to, že celý prípad vyšumí do stratena a pôjde o policajnú blamáž. Nikde totiž nie je napísané, či súd vezme obvinených do väzby. A či dovtedy polícia zvládne pozbierať toľko dôkazov, aby stačili na prípadné odsúdenie. Situácia je však zjavne veľmi vážna.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba