Sankcie dopadnú na všetkých

Európska únia zaviedla voči Ruskej federácii sankcie. V Moskve tieto sankcie nazývajú kontraproduktívnymi a nezákonnými.

01.08.2014 22:00
debata (5)

Ruská federácia mnoho ráz vyhlásila, že nie je účastníkom konfliktu, ktorý prebieha medzi vládnou armádou a ozbrojenými mužmi v juhovýchodnej oblasti Ukrajiny. Motívom pre zavedenie týchto sankcií je zostrelenie civilného lietadla.

Dodnes nikto nepredložil žiaden dôkaz o tom, kto nariadil zostrelenie a ktorá zo strán aké vojenské zariadenie použila. Všetky doteraz zverejnené informácie nemajú hodnotu dôkazu, ale sú len dohadmi, špekuláciami a propagandistickými slovami. Na Slovensku sa im ľudovo hovorí „drísty“.

Brusel obmedzil ruským finančným inštitúciami patriacim štátu prístup ku kapitálovým trhom, zakázal dovážať do Ruska tovary, ktoré sa môžu používať nielen na civilné, ale aj na vojenské účely, uvalil embargo na dovoz vojenských zariadení okrem francúzskych lodí Mistrál. Obmedzil aj prístup Ruska k moderným zariadeniam, ktoré dováža ruský ropný priemysel. Sankcie začali platiť koncom tohto týždňa. Budú mať, samozrejme, dosah aj na štáty Európskej únie.

V Bruseli si nevšimli, že ruské podniky už dávno získavajú kapitál na burze v Hongkongu. To znamená, že európske kapitálové trhy budú poskytovať menej služieb a budú mať nižšie tržby za ne a dovolia zarábať iným organizátorom kapitálového a finančného trhu. A nielen to. Brusel si nevšimol, že Ruská federácia má dva relatívne veľké štátne fondy, v ktorých sú devízové prostriedky, ktorých hodnota je „zopár“ stoviek miliárd eur. Rezervy Ruskej federácie sú uložené v rôznych menách. Mnohé z nich sú uložené v európskych bankách. Čo by sa stalo, keby Ruská federácia vybrala z európskych a zahraničných bánk všetky svoje eurá a doláre alebo keby predala všetky americké dlhopisy? Žeby nič?

Netreba zabúdať aj na to, že mnohé agentúry znížili známky hodnotenia Ukrajiny a ukrajinských podnikov ako dlžníkov. Vďaka tomu sa zväčšuje miera rizika toho, že niektoré ukrajinské banky skrachujú.

Vojenské napätie na území Ukrajiny môže byť zdrojom negatívnych vplyvov na európsku, ale aj svetovú ekonomiku. Tvrdí to posledná analytická správa Medzinárodného menového fondu. Pre vojenský konflikt sa spomalí ekonomický rast ukrajinskej, ale aj ruskej ekonomiky. Netreba zabúdať na to, že tretina priemyselných kapacít celého bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík bola na území dnešnej Ukrajiny.

V dôsledku občianskej vojny na Ukrajine sa niektoré miestne podniky zničili, iné dočasne zastavili výrobu. Pretože ukrajinská ekonomika je nadviazaná na odberateľov v Rusku, problémy budú mať aj niektoré ruské firmy. V tejto krajine zaznievajú aj hlasy hovoriace, že ukrajinských dodávateľov treba vymeniť za bieloruských dodávateľov, prípadne začať stavať vlastné ruské podniky, ktoré by nahradili ukrajinské firmy.

A to nemusí byť jediná reakcia Ruskej federácie na sankcie. Táto krajina ešte veľa o sankciách nehovorila. Rusi sú chladnokrvnejší a sú trpezliví. Ak však pretečie pohár trpezlivosti, dajú sa očakávať odvetné opatrenia.

Otrasy sa môžu dotknúť aj svetových kapitálových trhov, ktoré sa budú opatrnejšie správať k celému regiónu bývalého ZSSR. Trhy budú citlivejšie voči dlžníkom z tejto oblasti sveta. Sankcie môžu mať dosah aj na ťažbu zemného plynu či ropy, ale aj na ich prepravu a skladovanie. Sankcie môžu vyvolať aj zmeny na svetových trhoch s obilím a kukuricou, kde Ruská federácia patrí medzi významných hráčov. Ekonomické napätie zatiaľ cítiť len vo vzťahoch Ukrajiny a Ruskej federácie. Ruská federácia napríklad úplne zakázala dovoz mliečnych výrobkov z Ukrajiny.

Zníženie exportu Ruska by znamenalo napätie aj na iných trhoch komodít. Krajina kontroluje 40 % svetového trhu s paládiom, 14¤% svetového trhu s niklom, 13¤% svetového trhu platiny a 8 % svetového trhu hliníka. Po udalostiach na Kryme svetové ceny paládia a niklu stúpli približne o 10 %. Rusko kontroluje 10 % ťažby čierneho zlata. Ceny ropy sa však zatiaľ nemenili.

V Bruseli, ale aj v rôznych kútoch Európskej únie badať, že niektorí jej vedúci predstavitelia boli v minulosti zástancami maoizmu, teda čínskej verzie marxizmu-leninizmu.

Medzi základné postuláty maoizmu patrí vytváranie teroristického podzemia, export revolúcie do iných krajín, kultúrna revolúcia ako chaos vytváraný vyšším straníckym vedením zameraný proti tradicionalizmu, nahradenie komunistických myšlienok veľkopanským šovinizmom a centrizmom. K slovu centrizmus sa dá pripojiť rôzna predpona – eurocentrizmus, ukrajinocentrizmus, rusocentrizmus alebo slovakocentrimus. Akýkoľvek ideologický dogmatizmus škodí nielen spoločnosti, ale aj ekonomike.

Netreba však zabúdať aj na to, že sankcie existujú aj preto, aby sa obchádzali. V čase sankcií voči Iránu ich obchodník s komoditami Mark Rich obišiel. Vďaka nemu vznikol obchodný gigant s komoditami Glencore a z neho sa stal jeden z najbohatších ľudí planéty. Aj na súčasných sankciách voči Ruskej federácii niekto zarobí.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie