Ketchum a nie kečup

Na Slovensku sa v poslednom čase šíria chýry o vplyve Ruskej federácie na médiá či nebodaj na politikov. Tieto nezmysly sú založené na tom, že ich autori vôbec nečítajú ruské denníky, a o tých iných ani nehovoriac. Záujmy Ruskej federácie obhajovali prinajmenej dve americké firmy. Pozrime sa preto na dva konkrétne prípady. Prvý je starší, druhý relatívne čerstvý.

22.09.2014 22:00
debata (2)

Počas posledných siedmich rokov pre Ruskú federáciu pracovala globálna firma Ketchum, Inc. Jej sídlo nie je nikde inde ako v USA. V roku 1923 ju v Pittsburghu založil George Ketchum. Na globálnom trhu poskytuje služby v piatich oblastiach: marketing, korporátna komunikácia, zdravotníctvo, potraviny a technológie. V Európe pre firmu pracujú bývalí významní funkcionári Európskej únie.

Vytváranie pozitívneho imidžu Ruska vo svetovej verejnosti nie je zlý biznis. Okrem Kremľa Ketchum Inc. poskytovala svoje služby aj spoločnosti Gazprom. Americká firma musí dodržiavať americké zákony. Preto ministerstvu spravodlivosti poskytla informácie o tom, akým zahraničným klientom a za aké sumy poskytovala svoje služby. Za servis v oblasti vzťahov s verejnosťou americká firma dostala od ruských subjektov celkom slušnú sumu. Bolo to celkom 61,5 milióna dolárov. Necelých 29,5 mil. USD bolo od vlády Ruskej federácie a 32 mil. USD od firmy Gazprom. To by sme mali za sebou prvý príklad. A poďme k novšiemu a jednorazovému kontraktu.

Centrum Chruničeva je podnik, ktorý je známy tým, že vyrába kozmické rakety značky Proton. Ruský podnik má v USA dcérsku spoločnosť International Launch Services (ILS). Americká „dcéra“ uzavrela v apríli tohto roku dohodu s americkou lobistickou spoločnosťou The Madison Group. Tá sa špecializuje na vzťahy s vládou (government relations). Záznam o kontrakte s dcérskou spoločnosťou ruskej kozmickej firmy je v kartotéke amerického Senátu, kde sú uvedené mená lobistov, ktorí pracovali v záujme ruskej korporácie. V kartotéke sa uvádza aj to, kde predtým zamestnanci The Madison Group pracovali. Kedysi to bola Republikánska strana, ale dnes ich firma nemá so žiadnou politickou stranou nič spoločné.

Centrum Chruničeva zdôvodnilo svoju objednávku jednoducho. Pre denník Izvestija vyhlásila, že najala americkú firmu The Madison Group kvôli tomu, aby poskytla informácie o dôležitosti rakiet Proton pre trh komerčných kozmických letov tým osobám, ktoré prijímajú rozhodnutia vo Washingtone, či priamo v Bielom dome. Nie je to nič iné len informačné služby lobistov.

Informácie sa týkali komerčných kozmických letov. Washington pôvodne chcel zakázať presun umelých družíc s americkými komponentmi po území Ruska. To by znamenalo, že na komerčné lety by sa nedali používať rakety Proton, ktoré štartujú z kozmodrómu Bajkonur, za ktorého prenájom platí Ruská federácia Kazachstanu. Centrum Chruničeva priznáva, že sa mu podarilo vyhnúť sa horšiemu scenáru len prostredníctvom služieb profesionálnych amerických lobistov. Dcérska firma International Launch Services preto dostala americké licencie na komerčné kozmické lety platné do konca roku 2016. Je ich niečo viac ako desať. Centrum Chruničeva priznáva aj to, že najatie profesionálnych amerických lobistov bolo správnym krokom, lebo len samotné klebety o možných sankciách mohli odradiť potenciálnych klientov.

Z prvého a druhého príkladu si môžeme urobiť záver. Slovenské predstavy o tom, že v Ruskej federácii žijú opice, ktoré lozia po stromoch, vôbec nezodpovedajú realite. Kto tieto predstavy má, by si mal namiesto kečupu naliať do hlavy Ketchum. A niekomu možno stačí aj horčica…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #médiá