Ako rozkývať celý región

Spojené štáty musia vydávať veľa energie, aby nestratili pred verejnosťou svoju tvár. Politická pamäť totiž nie je až taká krátka, ako by sa to mocným tohto sveta hodilo.

25.09.2014 22:00
debata

Ak niekomu ubúda autorita, strácajú sa mu aj príležitosti na lavírovanie. Vlani množstvo „neochvejných“ bojovníkov za ľudské práva schvaľovalo hrozby Washingtonu na adresu vládnuceho režimu v Damasku.

No až nápadne mlčia, keď sýrska tzv. umiernená opozícia raketami útočí na civilné ciele v oblastiach verných Bašárovi Asadovi.

Biely dom urobil logický krok. Po leteckých úderoch proti irackým povstalcom združeným v Islamskom štáte Američania nemohli nenapadnúť ich pobratimov v susednej Sýrii. Inkriminovanú organizáciu vyhlásili za úhlavného nepriateľa civilizácie, a preto sa voči nej nemohli zachovať ako mŕtvy chrobák. Súčasne je vysoko pravdepodobné, že toto angažmán USA sa roztiahne v čase i geografických dimenziách. Už len pre tradičné veľmocenské záujmy Západu v tejto oblasti, dôležitej pre zdroje ropy, medzinárodné dopravné tepny, blízkosť Európy i Turecka, strategicky mimoriadne cenného člena NATO.

Za všetko hovorí rázne vyhlásenie islamistov o definitívnom konci dôsledkov Sykesovej-Picotovej dohody, tajne uzavretej 16. mája 1916. Francúzsko a Veľká Británia si ňou rozdelili sféry vplyvu na území rútiacej sa Osmanskej ríše. Spochybnenie výsledkov prvej svetovej vojny vysiela jasný signál o zámere vygumovať z pamäti ľudstva udalosti celého minulého storočia. Až do takej miery sa podarilo rozkývať blízkovýchodný región.

Nepremyslené ozbrojené zásahy, protiprávna detronizácia niekdajšieho obľúbenca Západu Saddáma Husajna a vzápätí chaotické účinky tzv. arabskej jari v celom rade štátov viedli k vzniku mocenského vákua po autokratických režimoch. Z mnohoročných zmätkov sa vynorili radikáli, ktorí pracujú s pansunnitskou alebo protiimperialis­tickou rétorikou.

Prezident USA Barack Obama sa usiluje predstierať, že ku koordinácii s tradičnými súpermi nedochádza. Pritom už nejaká forma pomoci teheránskym a damaským vládnym kruhom prebehla. Osobitný dôraz na útoky proti islamistom v Sýrii kladie aj Rusko, lebo správne vyvodzuje, že informovanie Asada o chystaných bojových akciách nie je rovnaké ako iracká žiadosť o bezprostrednú vojenskú pomoc.

Vzdušné výpady do Sýrie prinášajú však i ďalšiu zvláštnosť, hodnú pozornosti rozličných jednostranných obrancov medzinárodných dohovorov o ľudských právach. Na strane demokratickej republiky sa spolu s americko-európskymi spojencami angažujú orientálne monarchie. Napríklad Katar či Saudská Arábia, ktorá už pre potláčanie slobôd menšín (aj väčšín) doma i v zahraničí urobila maximum. Sunnitské krajiny Arabského polostrova nikdy nezabúdajú hrať dvojitú hru. Pomáhajú kryť zásahy Bieleho domu, svojho patróna a vyzbrojovateľa, aby nezískal propagandistickú protiislamskú nálepku.

Paralelne si však nič až tak neprajú ako rozmach svojej moci v oblasti. V tom im vstupuje do cesty Irán a asadovci, proti ktorým pomohli vyzbrojiť už nejedného džihádistu.

Nech je pravda kdekoľvek, takto popletené klbko sa len tak ľahko nerozmotá. Na vytváranie funkčných protiteroristických koalícií zjavne nie je a ani nikdy nebude politická vôľa. Narýchlo pozliepané spolky „dobrovoľných hasičov“ na utlmovanie nebezpečných požiarov nemôžu fungovať už iba preto, lebo vnútri nebude panovať skutočná jednota a všetci sa budú navzájom ostražito pozorovať. Ešte sa dočkáme mnohých zvratov. A najmä nových výziev do boja proti terorizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Islamský štát