Zlosť Maďarov

Na námestiach v Budapešti sa v uplynulých dňoch zhromažďovali tisícové davy. Maďari búrlivo demonštrovali proti návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

25.12.2014 22:00
debata (32)

Odbory zabarikádovali križovatky a vyvolali neslýchaný chaos v doprave. U našich južných susedov je čosi v pohybe a politológ tvrdí, že sa schyľuje k búrke. Čo sa to vlastne deje?

Jeden z organizátorov demonštrácií na otázku odpovedal bez váhania a zrozumiteľne: „Orbánovi musíme dokázať, že odsúhlasením štátneho rozpočtu na rok 2015 spôsobí vláda Maďarsku neodvratné škody!“

Na otázku, čo je zlé na rozpočte, pohotovo menuje: obmedzenie sociálnych dávok, redukcia dôchodkového systému, splácanie devízových úverov na základe trhového kurzu maďarskej meny, skrátenie financií pre vzdelávanie a obmedzenie prístupu na vysoké školy. To sú stručne vymenované témy, ktoré vyhnali donedávna trpezlivých Maďarov do ulíc. Ešte šťastie, že návrh zákona o zdanení internetu Viktor Orbán včas stiahol…

Treba pripomenúť, že kritikmi sú najmä mladí voliči, ktorí doteraz drukovali Fideszu. Na námestí pred budovou Maďarskej akadémie vied si turisti nechali prekladať heslá demonštrantov, ako „Koniec Orbánovej mafie!, Nezavádzaj, nekradni, neklam!“ Pred sídlom Fideszu ulica premenovala predsedu strany na Viktátora a dav jednohlasne do okien reval: „Zmizni Viktátor! Chceme Európu!“ Pred časom oslavovaný, dnes už zatracovaný.

Početná diskusná skupina na Facebooku sa zhodla na tom, že ak parlament zákon roka schváli, potom nastane „hodina pravdy“ a ďalšie zotrvanie Orbánovej administratívy pri moci bude otázne. Diskutéri na sociálnych sieťach tvrdia, že vláda svojím zlým rozpočtom pridá k štyrom miliónom chudobných ďalší milión.

Analytici upozorňujú, že ostrú kritiku zákona nevyslovili nekompetentní krikľúni na ulici, ale odborníci. Uznávaný národohospodár sa vyslovil, že predložený rozpočet sa podobá na návrh z nejakej banánovej republiky. Maďarskí pedagógovia sa búria tiež. Vyhlásili, že zákon znemožní vzdelanie na gymnáziách a iba so šťastím sa dostanú po maturite ďalej na univerzity.

Protestujúci občania dnes otvorene dávajú najavo, že ich Orbán oklamal. Veď počas volebnej kampani im sľuboval ekonomický rast, plnšie peňaženky a nijaké zvyšovanie daní. Skutočnosť je však taká, že Maďarsko je jedinou krajinou na svete, kde existuje špeciálna daň aj na mydlo. Neustále rezonuje americký zákaz vycestovania do USA pre skorumpovaných politikov a rozhodnutia autokratickej vlády akoby len potvrdzovali úsudok Američanov o tom, že v Maďarsku korupcia prekvitá.

Demonštranti verejne vyzvali hlavných zostavovateľov štátneho rozpočtu na rok 2015, Antala Rogána a Jánosa Lázára, aby sa ku paškvilu priznali a zohľadnili kritiku verejnosti.

V maďarskom jazyku možno použiť vhodnú slovnú hračku v súvislosti s jeseňou v kúpeľnom mestečku Őszöd pri Balatone. Jeseň je po maďarsky ősz. V roku 2006 v Őszöde vtedajší premiér Ferenc Gyurcsány na kongrese Maďarskej socialistickej strany priznal, ako v poslednom období koaličná vláda socialistov a slobodných demokratov „bačovala“. Povedal, že „posledné dva roky neprestajne klamali", pričom použil vulgárne slová, ktoré by novinový papier ani nezniesol. Gyurcsányovo priznanie predznamenalo pád jeho vlády.

Slovnú hru publicisti v médiách teraz oživili a využívajú ju v súvislosti s dianím na uliciach. Metaforou vhodne približujú inovovanú formu „bačovania“ Orbánovej vlády. Znie takto: „Priznaj si Viktor, že táto jeseň (őszöd) ti ešte nepatrí, ale ľahko sa môže stať tvojím Őszödom“. Žeby naozaj?

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Maďari #demonštrácie #Viktor Orbán