Diskriminačné dôchodky

Ľudia, ktorí tvorili dohodu o sociálnom zabezpečení v oboch národných republikách pred rokom 1993, mali fixnú ideu, že ak sa dôchodcom pracujúcim pred rozdelením ČSFR vo firme na Slovensku so sídlom v Českej republike zohľadnia všetky odpracované roky v oboch republikách, budú dvojnásobne dôchodkovo zvýhodnení.

23.01.2015 12:00
debata (28)

Táto falošná predstava bola taká sugestívna, že už nik o nej nepochyboval a ostala vo výklade zmluvy o sociálnom zabezpečení dôchodcov po rozdelení spoločného štátu.

Stal sa presný opak. Takíto dôchodcovia sú dvojnásobne znevýhodnení a diskriminovaní voči svojim rovesníkom, ktorí pracovali len vo firmách so sídlom v materskej republike celý život. Krivda sa im napraví iba tým, že niekto túto klauzulu v zmluve zmení a každá republika bude vyplácať pomerný dôchodok za roky odpracované vo firme so sídlom v Česku (napr. 25 rokov) a na Slovensku (napr. 18).

A to s tým, že sa bude prihliadať na celkové odpracované roky (43), pretože dotyčný bol zamestnaný stále na tom istom mieste a nezavinil, že ČSFR zanikla. Česká republika si však stanovila, že na uznanie plného dôchodku musí byť odpracovaných 27 rokov v ČR a Slovenská – 22. Pre toto prichádzajú dôchodcovia, ktorí nedosiahli, lebo nemohli dosiahnuť, tieto doby poistenia, priemerne o 135 eur mesačne.

V roku 2013 na základe jediného prípadu M. Landtovej bolo Česko upozornené na túto krivdu, a tak došlo k schváleniu tzv. dorovnávacieho príspevku pre tých, čo odpracovali prinajmenšom 25 rokov v českom podniku a boli aspoň rok po rozdelení ČSFR sociálne poistení v Česku. Tým sa vyhovelo občanom ČR, ktorým sa osobitnou sumou dorovnáva dôchodok, aby suma ich dôchodkov z ČR a SR dosiahla spravodlivejšiu hodnotu.

Podmienka odpracovania minimálne 25 rokov sa však stala jasnou diskrimináciou tých, čo odpracovali menej. Ak som si teda požičal od viacerých peniaze, vrátim ich len tomu, čo mi požičiaval dlhšie ako 25 rokov? Nehorázne! Navyše rozhodnutie ČR jednoznačne diskriminuje občanov SR, ktorí poberajú aj český dôchodok. Práve klauzulou o povinnosti byť sociálne poistený rok po rozdelení ČSFR v Česku „vyšachovali“ Slovákov z nároku. Ktorý slovenský občan sa ešte potreboval poisťovať v ČR, keď už federácia neexistovala?

Najjednoduchšie riešenie? Vypočítať každému takto ukrátenému dôchodcovi fiktívny dôchodok, akoby pracoval iba vo firme so sídlom na Slovensku, a rozdiel, ktorý vznikne oproti skutočnému súčtu oboch dôchodkov, dorovnávať osobitným doplatkom zo Sociálnej poisťovne. Rovnako ako ČR svojim občanom. Posledné správy z médií naznačili, že sa takéto dorovnávanie pripravuje, pretože mnohí poberatelia sa sťažujú…

Pravda uverejnila, že dorovnanie bude v priemernej výške 90 eur ročne. Ale to predsa nepokryje vzniknutú krivdu ani za jeden mesiac! Ak aj dôjde k usporiadaniu tejto záležitosti, musí dôjsť i k vysporiadaniu dlhu, ktorý vznikol na krátení predchádzajúcich, už vyplatených dôchodkov. Ak uznám krivdu, musím uznať aj nárok na plné odškodnenie spätne. Dôležité je pamätať na dorovnávanie vdovských dôchodkov. To predsa nesmie zaniknúť úmrtím dôchodcu, ale až jeho manželky.

Ak daňovník zabudne zaplatiť daň, alebo ju omylom, či úmyselne kráti, štát mu vyrubí pokutu a ešte musí doplatiť aj tú daň. Štát nezaujíma, či daňovník má na pokutu, alebo nie. Ak pochybí štát, niekoho diskriminuje a z nedbanlivosti ukráti, tiež je povinný škodu nahradiť. Všetci takto postihnutí si želajú, aby sa kauza skončila naozaj spravodlivo. Bez toho, aby rozhodnutie zákonodarcov vyvolalo ďalšie spory, ktoré zbytočne zaťažia súdnictvo.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Československo