Ohlas: Veda v neistote, veľké zmeny sa odkladajú

V článku uverejnenom v denníku Pravda 23. 5. 2015 sa predovšetkým v rozpore s pravdou uvádza, že v procedúre pripomienkovania k zákonu o verejných výskumných inštitúciách som voči danému zákonu vzniesol pripomienky.

26.05.2015 20:00
debata (1)

Pripomienkovanie materiálov do vlády sa vykonáva písomne transparentným procesom, v tomto procese som pripomienky z mojej terajšej pozície neuplatnil.

Samozrejme, na transformáciu SAV som mal a mám názor. Ten spočíva v tom, že v popredí transformácie musia primárne stáť otázky transformovania činnosti SAV ako takej a nie otázky majetkové. SAV musí preukázať hmatateľným spôsobom, že popri základnom výskume vie reagovať na konkrétne požiadavky hospodárskej sféry. Preto treba prejsť od doterajšieho fragmentovaného prideľovania verejných zdrojov k ich poskytovaniu súťažným spôsobom, a to aj v kombinácii so zdrojmi podnikateľskej sféry. Tomu sa musí prispôsobiť i riadenie budúcich verejných výskumných inštitúcií, ktoré by malo rešpektovať zásadu obvyklú vo vyspelých krajinách – že vedci sa venujú vede a nie spravovaniu majetku.

Podľa môjho názoru zastúpenie externého prostredia z predstaviteľov štátu, samospráv a hospodárskej sféry v riadiacich orgánoch vedy môže slovenskej vede iba pomôcť, vôbec nie uškodiť. Žiaduca skutočná, nielen majetková transformácia SAV je v celkovom kontexte významnou záležitosťou celospoločenského dosahu. V súlade so Stratégiou inteligentnej špecializácie SR, schválenou vládou SR v novembri 2013 a súvisiacou významnou úlohou SAV, ide o vykonanie zmeny, na ktorú už dávno dozrel čas.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #Slovenská akadémia vied