Ako zabrániť genocíde v Jemene

Podľa posledných odhadov Organizácie Spojených národov bolo od 26. marca 2015 v Jemene zabitých najmenej 1 916 civilných obyvateľov ako dôsledok bojov medzi Saudmi, Hutijmi a ich spojencami. Za smrť civilistov sú zodpovedné obe strany, ale predsa len väčšina zahynula údajne počas leteckých útokov koalície vedenej Saudmi.

28.08.2015 07:00
debata (4)

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun opakovane vyzýval obe strany, aby rešpektovali svoje záväzky v zmysle medzinárodného humanitárneho práva a poskytovali civilistom ochranu. Najnovšie správy však naznačujú, že porušovanie medzinárodného práva pokračuje čoraz závažnejšími spôsobmi.

Ľudskoprávne organizácie napríklad zistili, že útoky prohutijských síl z 19. júla proti ľudovej mestskej štvrti v Adene vôbec nebrali ohľad na civilistov. Tak by sa mohli naplniť kritériá charakteristické pre vojnové zločiny. Takisto je otázne, ako sa mohol rezidenčný komplex poskytujúci ubytovanie robotníkom v Taize, na ktorý zaútočili 24. júla a pri ktorom zahynulo najmenej 73 civilistov, považovať za vojenský cieľ.

Je úplne legitímne a dôležité klásť si takéto otázky. V súvislosti s dosahom konfliktu na civilistov v Jemene nás zarazilo mlčanie medzinárodného spoločenstva, najmä Bezpečnostnej rady OSN. Civilisti musia v dôsledku bojov čeliť čoraz horšej humanitárnej situácii. Obliehanie v mnohých administratívnych obvodoch im bráni tomu, aby sa dostali k základným potravinám. Pritom letecké nálety údajne mierili aj na miestne trhy a nákladné autá s potravinami.

Podľa niektorých správ sa vo viacerých prípadoch obmedzenie prístupu k potravinám dokonca použilo aj ako vojenská stratégia. Pritom Jemen už bol predtým jednou z najchudobnejších a najmenej rozvinutých krajín sveta. Pokiaľ sa zúčastnené strany seriózne nezaviažu, že zastavia násilie, povolia prístup humanitárnej pomoci a dohodnú sa na ďalších krokoch mierového riešenia konfliktu, situácia sa bude zhoršovať a utrpenie civilistov sa zvýši.

Ak sa chceme vyhnúť katastrofe v Jemene, musíme spoločne urobiť z ochrany civilného obyvateľstva našu prioritu.

Keďže boje, na ktorých sa zúčastňujú kmeňové skupiny a komunity, pokračujú, obávame sa, že do hry vstúpi aj otázka identity. Jemenská odnož tzv. Islamského štátu Iraku a Levanty (ISIL) a Al-Kájda na Arabskom polostrove (AQAP) zneužívajú bezpečnostné vákuum v Jemene a snažia sa rozšíriť svoj vplyv.

Používajú sektárske argumenty na ospravedlnenie krutých zločinov, ktoré páchajú. Výsledkom je zvýšené riziko, že civilisti, najmä menšiny žijúce v Jemene a susedných krajinách, by sa mohli stať terčom útokov práve z dôvodu svojej identity.

Od vzbury v roku 2011 sa jemenský ľud úprimne usiloval vyriešiť rozdiely prostredníctvom politického dialógu. Toto odhodlanie sa však stále podrobuje skúškam. Stranám konfliktu treba pripomenúť ich záväzky, ktoré vyplývajú z medzinárodného humanitárneho práva na ochranu civilistov. Naliehame na nich, aby prijali všetky možné opatrenia a zabránili podnecovaniu násilia a sektárskym represáliám.

Medzinárodné spoločenstvo, ktoré má tiež na zodpovednosti chrániť obyvateľov pred genocídou, vojnovými zločinmi, etnickými čistkami a zločinmi proti ľudskosti, musí zintenzívniť úsilie na plnenie svojho poslania. Okrem toho eskalácia napätia v Jemene môže mať bezpečnostné dôsledky pre celý región, ktoré si medzinárodné spoločenstvo nemôže dovoliť ignorovať.

Ak sa chceme vyhnúť katastrofe v tejto oblasti sveta, musíme spoločne urobiť z ochrany civilného obyvateľstva Jemenu našu prioritu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Jemen #Islamský štát #sektárske násilie