Paríž, kapitola druhá

Útoky teroristov na šesť vybraných cieľov v Paríži neboli náhodné. Neboli výsledkom momentálneho rozhodnutia, preto ich nemožno označiť za útoky „osamelých vlkov“. Množstvo zbraní, munície, vesty pre samovražedných útočníkov, výbušniny a takmer simultánne útoky na viacero cieľov sú dôkazom toho, že boli dlhodobo pripravované.

16.11.2015 15:00
debata (3)

Zahŕňa to naplánovanie s výberom cieľov, organizačné zabezpečenie, kto budú členovia teroristického komanda, ktoré sa v prostredí veľkomesta rozdelí a zaútočí na zvolené ciele. Dôležitá bola aj ich logistická podpora v Paríži, čo znamená, že to nebolo len tých osem teroristov, ktorí pri útokoch zahynuli, ale že v pozadí tejto akcie bolo viacero ľudí. Bola to podporná sieť, ktorej členovia mohli byť aj mimo Francúzska.

Útoky teroristov na šesť vybraných cieľov v Paríži neboli náhodné. Neboli výsledkom momentálneho rozhodnutia, preto ich nemožno označiť za útoky „osamelých vlkov“.

Už teroristické útoky z januára 2015, ktoré sa odohrali v Paríži, predstavovali určité skúsenosti a poznatky pri naplánovaní a príprave útokov z 13. novembra 2015. Prvý útok na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo vykonali dvaja bratia, francúzski občania alžírskeho pôvodu, 32-ročný Chérif Kouachi a 34-ročný Said Kouachi Tento útok – jeho príprava, nasmerovanie, financovanie a logistická príprava – bol pod kontrolou organizácie Al-Kajdá v Jemene. Dvadsať minút po tomto útoku zaútočil Amedy Coulibaly na kóšer reštauráciu. Coulibaly mal údajne bližšie k Islamskému štátu. Všetci traja bývali v jednom parížskom obvode a boli zapojení do získavania džihádistov v Iraku. Súčasne sa stali sami džihádistickými bojovníkmi. Táto akcia bola uskutočnená v spolupráci Al-Kajdá a Islamského štátu. Následne 14. januára 2015 Al-Kajdá zverejnila vyhlásenie, v ktorom vysoko hodnotila tieto teroristické útoky.

Teroristov z 13. novembra 2015 bolo viac a podporná sieť tiež musela byť rozsiahlejšia. Je to zrejmé už z januárových útokov, že aktivita francúzskej kontrarozviedky sa do veľkej miery zameriava na predmestia Paríža, v ktorých je vysoká koncentrácia moslimov. Sleduje najmä aktivity moslimských radikálov a extrémistov a návraty bojovníkov z Iraku a Sýrie, ktorí sa po získaní skúseností z boja v radoch džihádistov vrátili do Francúzska a mohli by využiť nadobudnuté skúsenosti pri uskutočnení teroristických útokov v domovskej krajine.

Preto je ešte nezodpovedaná otázka, prečo tajné služby nezachytili signály alebo konkrétnejšie údaje o pripravovanom rozsiahlom útoku na viacero vybraných cieľov v centre Paríža, dôsledkom ktorých je doteraz 129 mŕtvych, 352 zranených, z toho vyše 90 je v kritickom stave. Francúzi sa domnievajú, že aj tieto útoky boli uskutočnené v spolupráci Al-Kajdá a Islamského štátu. Toto podporuje aj nedávne vyhlásenie Ajmana Zawáhirího, v ktorom žiada zjednotenie všetkých moslimov v boji proti ich nepriateľom. Podľa neho je dôležité, aby sa vzhľadom na tento cieľ prekonali rozpory medzi organizáciou Džabhad al-Núsra v Sýrii a Islamským štátom, reprezentovaným Abu Bakrom al-Bagdádím, ktorý bol ustanovený za kalifa Ibrahima. Aj keď rozpory ohľadom tohto ustanovenia medzi nimi zostávajú.

Novembrové teroristické útoky v Paríži zapadajú do väčšieho počtu útokov organizovaných Islamským štátom proti svojim nepriateľom. Do toho zapadá aj útok na ruské lietadlo s turistami, ktoré sa zrútilo na Sinajskom polostrove, v ktorom zahynulo všetkých 224 ľudí. Súčasťou týchto útokov je aj samovražedný útok v šiitskej časti Bejrútu, pri ktorom zahynulo niekoľko desiatok ľudí. Rizikom vyplývajúcim z teroristického útoku v Paríži je, že podobným spôsobom môžu byť pripravené útoky v ďalších západoeurópskych veľkomestách, ak nebudú včas odhalené.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #teroristické útoky