Indonézia v plameňoch

Film so Stevenom Seagalom Aljaška v plameňoch bola fikcia. Rozsiahle požiare vo vzdialenej Indonézii sú však až príliš skutočné. Kombinácia ľudského správania, fenoménu El Niňo a klimatickej zmeny vyústila do predpovedateľnej katastrofy s dôsledkami pre celý svet.

26.11.2015 08:00
debata

Americká NASA varuje pred najhoršími lesnými požiarmi v histórii a pozorovatelia označujú túto udalosť za „zločin proti ľudskosti“.

Rýchlosť, akou Indonézia vypaľuje svoje tropické lesy, nemá obdobu. Ich rozloha je oproti Brazílii síce iba štvrtinová, no lesy ubúdajú až dvojnásobne rýchlejšie.

Vypaľovanie lesov v Indonézii je tradičným spôsobom získavania pôdy pre nové plantáže, ktoré sú pre tamojších ľudí často jediným zdrojom obživy. Je to najlacnejšie a najrýchlejšie. Krajina je najväčším výrobcom palmového oleja na svete, ktorý nájdeme v mnohých potravinách na našom stole.

Zrejme je iróniou osudu, že podpora biopalív a rastúci dopyt v bohatých krajinách vedú aj k takýmto nezamýšľaným dôsledkom. Opatrenie, ktoré malo viesť k spomaleniu rastu emisií skleníkových plynov, ich, naopak, urýchľuje.

Vypaľovanie lesov v Indonézii prebieha každoročne, tento rok sa však vymklo kontrole: 120-tisíc požiarov nie je možné bez príchodu dažďov uhasiť. Oblasť totiž sužuje sucho spôsobené El Niňom. Podobná situácia sa vyskytla aj v roku 1997, keď svet postihol dovtedy najsilnejší jav El Niňo.

Vtedy zahynulo okolo stotisíc ľudí a zhorela rovnaká plocha štvorcových kilometrov lesa, čo je viac ako dvojnásobok rozlohy Slovenska. V tomto roku môže byť situácia ešte horšia. Globálna teplota po prvý raz v histórii prekročí o viac ako 1°C stav, ktorý bol na konci 19. storočia.

Požiare, ktoré v týchto mesiacoch urobili z Indonézie tretieho najväčšieho producenta CO2 na svete, prispejú k zrýchleniu nárastu koncentrácie tohto skleníkového plynu v atmosfére. Keďže táto koncentrácia na budúci rok už globálne prekročí magickú hranicu 400 ppm, Svetová meteorologická organizácia varovala, že ľudstvo tým vstúpilo do „neprebádaných vôd“.

Rýchlosť, akou Indonézia vypaľuje svoje tropické lesy, nemá obdobu. Ich rozloha je oproti Brazílii síce iba štvrtinová, no lesy ubúdajú až dvojnásobne rýchlejšie. Za prvých 13 rokov tohto tisícročia prišiel svet v Indonézii o vyše šesť miliónov hektárov lesa, a rýchlosť ich miznutia narastá. Odlesňovanie zaradilo krajinu na tretie miesto v rebríčku najväčších výrobcov emisií CO2 – po Číne a USA.

Súčasné požiare zatiaľ znamenali výskyt dýchacích ochorení pre vyše pol milióna ľudí. Vo veľkých častiach krajiny vyhlásili stav ohrozenia; niektorí ľudia sa pýtajú, prečo nebol v krajine vyhlásený úplný zákaz zakladania ohňov pod hrozbou väzenia. Je to azda tým, že ide o každoročný zvyk a tradičný spôsob života a mnohí ľudia v tom nevidia nič neobvyklé? Alebo to dokonca môžu vnímať ako jediný spôsob prežitia?

Súčasnou situáciu netrpia iba ľudia. Hustý všadeprítomný štipľavý dym tiahnuci sa tisíce kilometrov, ktorý možno pozorovať zo vzdialených satelitov, je neprekonateľnou prekážkou pre mnohé orangutany. Ako symbol Bornea sú tieto primáty dlhodobo kriticky ohrozené v dôsledku úbytku životného priestoru.

Dym prenikajúci hlboko do tropických lesov a národných parkov, posledného útočiska orangutanov, teraz predstavuje ďalšie riziko pre tretinu zvyšnej populácie. Lepšie na tom nie sú ani leopardy, či viac ako 600 druhov exotických vtákov.

Neuveriteľnú rozmanitosť života v tropických oblastiach umožňujú celoročne stabilné klimatické podmienky. Znamená to tiež aj väčšiu zraniteľnosť voči klimatickej zmene. Situácia v Indonézii by mala byť výstrahou pre nás všetkých. Strata tejto časti sveta by bola obrovskou stratou pre celý svet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #prales