Slovensko na čele únie

Slovensko od 1. júla do 31. decembra 2016 prevezme funkciu predsedníctva Rady Európskej únie. Slovenskí ministri a predstavitelia budú teda počas šiestich mesiacov pripravovať a viesť všetky zasadania ministrov a predstaviteľov 28 členských štátov s výnimkou Rady pre zahraničné veci. Budú tiež v mene ostatných krajín EÚ rokovať s Európskym parlamentom. Celkovo pôjde približne o 1 300 formálnych rokovaní, ktoré bude treba prichystať a následne podniknúť s nimi súvisiace kroky.

04.05.2016 15:31
debata (5)

Predsedníctvo nie je, samozrejme, len o zasadnutiach. Zahŕňa aj plánovanie, určovanie smeru a dodávanie impulzu. Je o počúvaní všetkých členských štátov a zaručení, že sa vypočujú a zohľadnia všetky názory. Je o hľadaní kompromisov a riešení. Preto musí zohrávať úlohu čestného sprostredkovateľa a konať v záujme únie ako celku. Od každého predsedníctva sa však tiež očakáva, že v EÚ zanechá vlastnú, osobitnú stopu. Ide o veľkú príležitosť pre zviditeľnenie krajiny a investovanie do jej budúceho vplyvu na každodenné fungovanie EÚ.

Slovensko sa na predsedníctvo intenzívne pripravuje. Preto sa veľmi teším z návštevy Bratislavy, počas ktorej prerokujeme so slovenskou vládou posledné fázy týchto príprav. Generálny sekretariát rady, ktorý vediem, bude vaším najbližším spolupracovníkom. Môže vám sprostredkovať skúsenosti aj odborné znalosti. Pre mojich kolegov i mňa osobne bude cťou a potešením spolupracovať so slovenským predsedníctvom na všetkých úrovniach. Pre každý členský štát je to náročná úloha, no zároveň významná príležitosť. Nepochybujem, že vaše predsedníctvo bude veľmi úspešné a bude mať z neho prospech únia aj samotné Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #predsedníctvo v Rade EÚ