ad Historici: Učebnice nesmú byť ako tovar

Daniela Balážová vo svojom článku (Pravda 12. 5.) okrem iného na základe výzvy 15. zjazdu Slovenskej historickej spoločnosti pri SAV uvádza, že humanitné a spoločenské vedy sú permanentne diskriminované, a to aj pri ich financovaní zo štátneho rozpočtu prostredníctvom Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV).

25.05.2016 09:30
debata (1)

Pozrime sa na fakty o údajnej diskriminácii spoločenských a humanitných vied v APVV. Táto agentúra v súčasnosti podporuje výskum a vývoj prostredníctvom všeobecných výziev. Do všeobecnej výzvy môže každý človek, ktorý je zamestnaný v inštitúcii, ktorá má akreditovanú vo svojej náplni vedeckú, výskumnú alebo vývojovú činnosť, podať projekt bez obmedzenia predmetu výskumu. Obmedzená je len výška financií na jeden projekt, a to na 0,25 milióna eur.

Žiadateľ sa sám rozhodne, či je jeho projekt v oblasti základného, alebo aplikovaného výskumu a takisto sa rozhodne, do ktorej skupiny odborov sa jeho projekt zaradí. K dispozícii sú prírodné, technické, lekárske, pôdohospodárske, spoločenské a humanitné vedy. O podpore projektu rozhodujú odborové rady, ktoré pozostávajú z odborníkov pôsobiacich v danej oblasti.

Desiateho mája sa zverejnili výsledky vyhodnotenia všeobecnej výzvy za rok 2015. Pozrime sa na ňu cez pár štatistických údajov. Podaných bolo celkovo 781 projektov, z nich 100 v spoločenských a 46 v humanitných vedách, čo je 12,8, respektíve 5,9 percenta zo všetkých podaných projektov. Podporených projektov bolo 37 v spoločenských a 16 v humanitných vedách, čo je 13,8, respektíve 6 percent zo všetkých podporených projektov. Priemerná suma na jeden projekt sa odvíja od žiadosti a môže ju upravovať odborová rada. Priemerná suma na jeden financovaný projekt v spoločenských vedách je 187 157, v humanitných 201 243 a na porovnanie v prírodných vedách 204 092 eur.

Toľko hovoria fakty. Mne z nich vychádza, že spoločenské a humanitné vedy nie sú v žiadnom prípade v APVV diskriminované. Tvrdenie o diskriminácii spoločenských a humanitných vied sa môže zakladať na objeme financií pridelených na podporené projekty v jednotlivých vedných odboroch. V spomínanej výzve išlo napríklad na prírodné vedy 13 061 884 eur, na spoločenské 6 924 810 a na humanitné 3 219 884 eur. Sumy pre jednotlivé odbory vied sa odvíjajú od celkovej sumy schválenej pre výzvu a podielu príslušnej vednej skupiny na celkovej žiadanej sume.

Ak tvrdenie o diskriminácii spoločenských a humanitných vied niekto myslí vážne, tak o jeho opodstatnenosti a správnosti musí presvedčiť logicky rozmýšľajúceho človeka argumentmi, prečo by na riešenie jedného projektu v spoločenských či humanitných vedách mala agentúra poskytovať niekoľkokrát viac prostriedkov ako na projekt v experimentálne náročných prírodných alebo technických vedách. Alebo prečo by percento úspešnosti podporovaných projektov malo byť v spoločenských a humanitných vedách niekoľkonásobne vyššie ako napríklad v prírodných alebo technických vedách.

Vyšší objem prostriedkov sa dá docieliť iba podávaním zmysluplných projektov. Inak totiž nie je možné dosiahnuť, aby objemy financií pre jednotlivé skupiny vied boli rovnaké. Agentúra na podporu výskumu a vývoja nemá mechanizmus ako financovať nepodané projekty. Aj napriek tomu, že v existenciu takých argumentov neverím, za predsedníctvo APVV som pripravený výzvu historikov s nimi prerokovať a prípadné diskriminačné články, o ktorých ani netuším, v novej výzve 2016 odstrániť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Agentúra na podporu výskumu a vývoja #spoločenské vedy