Brexit je výzva

Poddaní britskej kráľovnej sa rozhodli opustiť EÚ, a je to tak správne. Vstup Británie do Európskeho spoločenstva v roku 1973 pod vedením konzervatívca Edwarda Heatha bol chybou.

29.06.2016 09:00
debata (15)

Únia bola založená na štátoch, ktoré stratili svoj vplyv vo svete alebo ho nikdy nemali. Keď starý kontinent ovládli cudzie mocnosti, USA a ZSSR, mali Európania jedinú možnosť, ako neupadnúť do bezvýznamnosti: integrovať sa.

Británia je však iná. Nemá písanú ústavu, ktorá by bránila jej suverenitu ako nemecký ústavný súd, preto nariadenia z Bruselu vníma ako ohrozenie. Aj po strate kolónií viedla Commonwealth, ktorého jadrom boli Kanada a Austrália s obyvateľmi britského pôvodu. Po vstupe do ES sa bolestivo zbavila hospodárskych väzieb na Commonwealth. Ten však naďalej predstavoval súčasť britskej identity, ktorá bola svetová, nie európska.

Londýn má špeciálne vzťahy s USA a londýnska City je jedným z najmocnejších finančných centier sveta. Británia je tak jediným štátom, ktorý si odchod môže dovoliť. Pripomínam, že Britov neovplyvnil strach z mešít a tmavších spoluobčanov, ale strach z poľštiny či slovenčiny na uliciach a pracoviskách.

V dobe globalizácie ovládli svet veľmoci ako USA, Čína a Rusko. Kedysi vplyvným Holanďanom, Švédom či Talianom nezostáva nič iné, než sa výzvam sveta spoločne brániť. Britov však vývoj postavil do neprijateľnej roly – buď EÚ, alebo Commonwealth, City a USA. Pre odlišné záujmy a izolovanosť konzervatívcov v europarlamente nemohli spoločnú zahraničnú politiku formovať podľa seba, mohli ju logicky len rozkladať. Nevyhnutným dôsledkom je ich odchod.

Brexit je fackou pre lídrov, ktorí EÚ formovali ako byrokratický moloch podľa vzoru Francúzska. Je obrovskou výzvou na jej reformu. Aj Česi pochopia, že eurozóna začne únii dominovať. Aby Európa nebola nemecká, musia Francúzi reformovať svoju chradnúcu ekonomiku. Aby Gréci a Taliani získali pocit bezpečia, Nemecko sa musí vzdať menovej politiky, ktorá prospieva iba jemu, a okresať svoju štedrú azylovú politiku. Aby východní členovia pocítili vplyv na rozhodovanie, musí sa francúzsko-nemecký tandem rozšíriť o Poľsko.

Aby si nás znovu nerozdelili cudzie mocnosti – USA, Rusi, Turci, Briti a Číňania, musí EÚ získať dôveru občanov. Sústrediť sa na skutočne spoločné ciele a prestať sa pchať ľuďom do súkromia. Európska komisia si smie ponechať kompetencie v spoločnom trhu, no nesmie navrhovať predpisy v spoločných politikách. Rozhodnutia má prijímať Európsky parlament a národné parlamenty, nie Rada EÚ, kam chodia národní ministri nekompetentní a nepripravení. Nemci a Francúzi stratia luxus romanticky prihliadať na ruské záujmy a uvidia, ako agresívne Rusko plazivo nakupuje európske firmy a médiá pre svoje ciele. Obamov a Trumpov nezáujem o NATO strieda orientácia na Áziu. USA už nechcú Európu podporovať, chcú ju využívať cez TTIP. Preto sa musíme zamerať na obranu Európanov pred zahraničnou vojenskou a finančnou hrozbou, na presadzovanie svojich politických a ekonomických záujmov vo svete.

Voliči precitnú, keď zistia, ako nacionalistické strany od Francúzska po Slovensko pracujú na vlastizrade. Liberáli pochopia, že moslimská imigrácia do Európy sa musí kompenzovať imigráciou z kresťanskej Latinskej Ameriky, zo subsaharskej Afriky či z Filipín, ak má Európa prežiť. A prípadná nezávislosť Škótska posilní vplyv eurofederalistov volajúcich po zachovaní kompetencií národných štátov a národnej identity, na úkor centralistov, volajúcich po Európe regiónov a rozložení národných štátov.

Pre slovenské predsedníctvo je tak cieľ jasný: nie kontrolovať zakrivenie banánov, ale strážiť ľuďom pokojný spánok.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit