Slovensko nesmie byť eldorádo pre migrantov

Rabovanie v záhradách, prespávanie na uliciach slovenských miest, zúfalí starostovia, bezradná polícia bez jasných rozkazov a nerozhodní úradníci. Tieto výjavy vidíme dnes a denne v televízii a sledujeme ich nielen my, ale hlavne sú to jasné odkazy pre migrantov, ktorí sa na cestu do Európy len chystajú. Stane sa Slovensko definitívne autostrádou pre nelegálnych migrantov? O nič menšieho sa v týchto dňoch a týždňoch nehrá a neschopnosťou našej vlády v tejto hre prehrávame.

08.09.2023 16:00
debata (12)

Niektorí politici a vládni úradníci stále nepochopili, že žijeme v dobe sociálnych sietí a mobilného internetu. Nie je nič jednoduchšie, ako poslať rodine a známym správu na WhatsApp alebo Facebook, že Slovensko je ľahko prekonateľná krajina, že v nej vládne chaos a polícia si nevie s ilegálnym prechodom hraníc poradiť. Natvrdo povedané, Slovensko sa dá bez námahy prevalcovať. Rovnako sa mladí migranti na sociálnych sieťach chvália novým životom na Západe a lákajú tým ďalšie a ďalšie vlny prisťahovalcov zo severnej Afriky, z Blízkeho východu, Pakistanu a Afganistanu. Informujú ich o svojich skúsenostiach spolu s tými utečencami, ktorí práve tiahnu cez Slovensko.

Aj keď to vyzerá, že ide o náhlu krízu, schyľovalo sa k nej dlho. Mocenský boj medzi politikmi v posledných troch rokoch, ich škandálne zásahy do chodu polície, na ktorých má svoj podiel aj prezidentka Zuzana Čaputová, v kombinácii s neschopnosťou dočasnej úradníckej vlády, to všetko oslabilo Slovensko natoľko, že už nie sme schopní vymôcť si na vlastnom území právo a chrániť si vlastnú zvrchovanosť.

Keď Nemci zavedú kontroly na hraniciach, je nepochybné, že k rovnakému opatreniu prikročia Česi, a to znamená, že na našom území sa začnú nekontrolovateľným tempom hromadiť migranti.

Až po sústredenom tlaku strany Hlas poslala Ódorova vláda na južnú hranicu vojsko, aby pomohlo polícii a občanom. Vláda takto otáľa s každým rozhodnutím, ktoré je nutné urobiť okamžite. Je to frustrujúce, nielen pre ľudí a starostov obcí, ale aj pre políciu.

Šéf nemeckých policajných odborov Heiko Teggatz natvrdo hovorí, že ilegálnu migráciu do Nemecka nebude možné zastaviť bez stálych kontrol na hraniciach s Českom. Keď to Nemci zavedú, je nepochybné, že k rovnakému opatreniu prikročia Česi, a to znamená, že na našom území sa začnú nekontrolovateľným tempom hromadiť migranti. Nechcem domýšľať následky pre Slovensko, ľudí žijúcich v dotknutých oblastiach a aj pre migrantov samotných.

Strana Hlas ide do volieb s víziou silného štátu. S akčnou vládou, ktorá vie rozhodovať a dať jasne najavo, že sme štát, ktorý dokáže chrániť svoje hranice. Nielen že tým ochránime ľudí, ale vyšleme signál všetkým migrantom, že nie sme autostráda pre migrantov. Len my máme právo rozhodnúť, kto u nás bude žiť a pracovať.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #migranti #kontroly na hraniciach