KDH prináša ľuďom slušnosť a skúsenosti

Som členom KDH od jeho vzniku, t. j. 33 rokov. Tiež som členom predsedníctva KDH pre regióny. V rámci mojej činnosti som prešiel všetky regióny Slovenska a stovky obcí v nich.

14.09.2023 16:00
debata (48)

Moja aktuálna skúsenosť z regiónov je, že slovenská spoločnosť je traumatizovaná extrémnou polarizáciou. Upúšťa sa od vecnej diskusie založenej na hodnotách. Komunikácia sa zjednodušila iba na marketingové heslá a nálepky. Jedni sú takí a druhí sú takí. Vždy v negatívnom význame. Nehľadá sa konsenzus, politika je založená na senzácii, nenávisti a antipatii. Marketingové politické strany sa predbiehajú v riešení problémov menšín. Tieto témy sa populisticky zneužívajú a snažia sa vo väčšine spoločnosti vyvolať pocit hanby, viny za prejavenie svojich názorov.

Liberalizmus sa snaží pretaviť až do absurdnosti. Bežný konzervativizmus, taký blízky kresťanstvu, je udusený hneď v zárodku. Všetci sú proti niečomu alebo niekomu bez konštruktívnej diskusie a politického programu. Poslanci sú väčšinou bezmenné neznáme persóny bez histórie, ktoré sa zviditeľnia väčšinou iba škandálmi a kauzami. Chýba im tá pravá politická angažovanosť a z toho dôvodu chýba hlas regiónov, pretavený do personálneho obsadenia parlamentu.

Politické programy nemajú hlbší obsah, návrh systematických riešení, prípadne invenciu. Sú založené na marketingových heslách a populistických riešeniach, ktoré v zásade nič neriešia, iba sledujú populárne témy v prieskumoch. Raz je to utečenec, inokedy inakosť alebo zlý Brusel. Absolútne chýba prepojenie vysokej politiky s potrebami bežných ľudí a systematické riadenie štátu s presne definovanou víziou. Liberálni marketéri a sociálni populisti si vyberajú iba plytké témy a predbiehajú sa v nezmyselných sľuboch. Keďže neexistuje blízke prepojenie poslancov s regionálnymi ťažkosťami, v parlamente nerezonuje hlas regiónov, nemá ho ani kto prezentovať.

KDH má vytvorenú veľmi precíznu regionálnu štruktúru, takže u nás rezonujú starosti obyvateľov aj tých najmenších obcí. Je to náročná mravčia práca, ktorú liberálno-marketingové strany nie sú schopné personálne obsadiť, a tak sa jej vyhýbajú a vysmievajú.

KDH je štandardná politická strana, ktorá rešpektuje pohľad nemeckého kancelára Konrada Adenauera na politiku: „Štátu prináša prosperitu sociálne trhové hospodárstvo.“ Dlhodobo je mojím zámerom bojovať proti polarizácii spoločnosti, zbaviť sa pravidelne sa opakujúceho politického revanšu. Nie je predsa možné, aby so zmenou vlády boli vymenení aj odborníci v štátnych inštitúciách. To nie je náš cieľ. Chceme sa zbaviť systému „našich“ ľudí a odmietame populizmus, tak ľavicový, ako aj nacionalistický. Ostatných niekoľko volebných období totiž jasne ukázalo, že na jednej strane ľavicoví populisti, ako aj na druhej strane beztvaré marketingové projekty nie sú riešením, lebo počas ich vlád Slovensko zaostávalo v raste životnej úrovne nielen za západoeurópskymi štátmi, ale aj za najbližším Českom.

Máme záujem vykonávať moc na princípoch kresťanských hodnôt, ktoré vybudovali prosperujúcu Európu, ktoré tak radi pred voľbami používajú mnohé politické subjekty na účely politického marketingu. KDH nechce tieto hodnoty zneužívať iba ako nástroj politického marketingu (tak ako to robia iní pred voľbami), ale má skutočný záujem pretaviť ich do bežného politického aj spoločenského života. Potenciál KDH je v tomto smere nedocenený, lebo okrem strany Smer nikto nepracuje na regionálnej báze. KDH má vytvorenú veľmi precíznu regionálnu štruktúru, takže u nás rezonujú starosti obyvateľov aj tých najmenších obcí. Je to náročná mravčia práca, ktorú liberálno-marketingové strany nie sú schopné personálne obsadiť, a tak sa jej vyhýbajú a vysmievajú. Napriek tomu som presvedčený, že iba takouto drobnou, náročnou politickou prácou vieme dosiahnuť, aby sa mali lepšie všetci, aj v tom najmenšom regióne a obci.

Určite sa budeme biť za zmenu volebného systému z jedného obvodu na spravodlivejší systém ôsmich obvodov, aby občan poznal svojho zástupcu v parlamente. Touto zmenou sa dosiahne, že zmizne anonymita poslancov, ktorá do zastupiteľskej demokracie nepatrí. Budeme presadzovať, aby hodnoty našich predkov, férovosť, čestnosť, hrdosť, slušnosť, rodinné spoločenstvo rezonovali v politickom aj bežnom živote. Iba dodržiavanie týchto hodnôt a život s nimi môže priniesť zmenu a prosperitu spoločnosti. Žiadne politické klišé, kabaret, senzácie, revanš ani neseriózna marketingová a populistická politika neprinesie tak veľmi želaný pokoj do života spoločnosti.

Určenie budúceho smerovania našej zatiaľ demokratickej spoločnosti je iba vo vašich rukách, v rukách voličov. Preto prosím, aby voliči k voľbám pristúpili s plnou vážnosťou.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #regióny