Prečo máme nízke penzie?

Napriek tomu, že výpočet dôchodkov je u nás viac zásluhový ako v susednom Česku, výška priemerného dôchodku za riekou Morava je oveľa vyššia ako u nás. Kým u nás priemerná penzia seniora predstavuje po poslednej valorizácii z júla 2023 výšku 637 eur, u našich susedov je to o 200 eur viac.

07.08.2023 14:00
debata (23)

Dôvodom je hlavne pomerne štedrá séria zvyšovania dôchodkov v ČR, ako aj vyššia hladina miezd a platov, z ktorých sa penzie vypočítavajú. Českí penzisti sú v rámci krajín V4 na tom lepšie ako napríklad seniori v Poľsku, kde sú penzie priemerne o 290 eur nižšie. Určitý podiel na týchto štatistikách má aj posilňovanie výmenného kurzu koruny k euru v uplynulých 12 mesiacoch.

Nominálne porovnávanie dôchodkov medzi krajinami však nie je dostatočne objektívne, pretože nezohľadňuje cenovú hladinu v jednotlivých krajinách. Významný podiel na výdavkoch seniorov majú predovšetkým potraviny a náklady na bývanie. Potraviny sú v ČR z dôvodu veľkosti trhu vplývajúceho na marže predajcov, ako aj inej štruktúry DPH lacnejšie ako u nás. Opačná situácia je v nákladoch na bývanie, najmä v cenách vykurovania bytov, cenách plynu, elektriny a pitnej vody. Tie sú, naopak, u našich susedov vyššie ako na Slovensku.

Slovensko zaviedlo od 1. 1. 2023 uťahovanie opaskov pri novopriznávaných dôchodkoch krátením tzv. aktuálnej dôchodkovej hodnoty (ADH), ktorá je rozhodujúca pre Sociálnu poisťovňu pri prvom výpočte dôchodku. Nových seniorov, ktorí majú deti pracujúce na Slovensku, sa osekávanie nových penzií v zásade ani netýka, pretože automaticky k svojim dôchodkom dostanú vyplácaný rodičovský dôchodok až do výšky 21,83 eura za každé dieťa. Samozrejme, v závislosti od zárobku, ktorý ich pracujúce dieťa v slovenskej ekonomike dosahuje. Ani ten však nemusia dostávať v prípade, že so svojím potomkom dobre nevychádzajú a ten požiada Sociálnu poisťovňu o jeho zrušenie. Podobne budú na tom aj seniori, ktorých deti pracujú v zahraničí alebo z akýchkoľvek dôvodov nie sú dôchodkovo poistené na Slovensku. Môže ísť napríklad o živnostníkov alebo umelcov v slobodnom povolaní, ktorí majú taký nízky príjem, že ani neplatia odvody do Sociálnej poisťovne.

Zaujímavý je pohľad na starobné penzie, ktoré dostávajú v Nemecku a v Rakúsku. Muži v Nemecku dostanú priemerne v čistom 1 637 eur, ženy 1 323 eur. Existujú tiež značné rozdiely medzi starými a novými spolkovými krajinami. Podľa nemeckých ekonómov je SRN ďaleko od spravodlivého systému primeraných dôchodkov.

Iné je to však v Rakúsku, ktoré je, vzhľadom na to, že vypláca penzistom až 14 dôchodkov, niekedy považované za raj penzistov. Preto sú rakúske penzie v porovnaní s nemeckými o viac ako 700 eur vyššie. To má vplyv aj na mieru chudoby seniorov, ktorá je v Rakúsku podstatne nižšia. Na druhej strane nárok na získanie penzie v Rakúsku je oveľa prísnejší z pohľadu minimálneho počtu odpracovaných ro­kov.

Kedysi nám politici na Slovensku sľubovali švajčiarske dôchodky. Pokiaľ si však švajčiarsky senior neplatil dobrovoľne aj doplnkové pripoistenie, jeho štátna penzia je v porovnaní s rakúskou štátnou penziou oveľa menšia.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #dôchodky #valorizácia dôchodkov