Keď neprší, aspoň kvapká

Ani celoslovenské opakované protesty učiteľov v minulosti situáciu v školstve zásadne nezmenili. Minister Tomáš Drucker (Hlas) sa rozhodol pomôcť nateraz školám aspoň regionálnymi príspevkami, hoci si uvedomuje, že nejde o systémové riešenie.

14.03.2024 19:00
debata (1)

Na závažný nedostatok financií v regionálnom školstve a nízky podiel HDP smerujúci do školstva opakovane upozorňuje Komora učiteľov. Učiteľské platy sú u nás dlhodobo pod priemerom krajín OECD, v dôsledku čoho ustavične klesá atraktivita učiteľského povolania. Komora však nehovorí len o nízkych platoch, upozorňuje aj na pretrvávajúci modernizačný dlh v školách a nízku kvalitu vzdelávania a prípravy učiteľov.

Rezort školstva teraz prichádza s riešením, že ešte tento rok zavedie regionálne príspevky pre pedagogických a odborných zamestnancov. Vyčlení na to 60 miliónov eur a prvé príspevky by mali školám prísť už v apríli. Ministerstvo tak chce prilákať a udržať viac kvalifikovaných pedagógov v regiónoch, kde je najväčší nedostatok učiteľov. Najvyšší príspevok, vo výške 145 eur, by mala dostať Bratislava, najnižší bude na úrovni 30 eur.

„Vidíme veľké rozdiely v tom, kde nám chýbajú učitelia v dôsledku vysokých nákladov. Trpí tým predovšetkým osobitne západná časť Slovenska – Bratislava, ale aj východná časť, okres Košice aj niektoré väčšie mestá,“ povedal minister. A nedostatok učiteľov negatívne vplýva na kvalitu vzdelávania – ako ukázali aj nedávne výsledky 15-ročných slovenských žiakov v medzinárodnom testovaní PISA 2022. Minister sám ich označil za tragické.

Komora učiteľov ho ešte koncom minulého roka vyzvala, aby preveril financovanie inštitúcií vo vlastnom rezorte tak, aby sa viac peňazí dostávalo do podfinancovaných škôl a školských zariadení, „aby ďalšie vzdelávanie učiteľov nebolo súkromným vlastníctvom malej skupiny ľudí bez odborného dohľadu a participácie širokého spektra odborníkov“. Že by si ich slová začínal brať k srdcu?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevky #Učitelia #školstvo #Tomáš Drucker #nedostatok financií