Gaza: katastrofa mimo záujmu Slovenska

Na Slovensku upierame oči na vojnu na Ukrajine a zabúdame, že nemenej závažný konflikt sa odohráva v Gaze. Kto je vinník a kto obeť je na Ukrajine úplne jasné, v Gaze je situácia oveľa zložitejšia.

20.03.2024 19:00
debata (26)

Príčina konfliktu je nespochybniteľná. Je to útok teroristov z Hamasu 7. októbra 2023 na Izrael, pri ktorom bolo zavraždených 1 200 ľudí a 250 bolo unesených ako rukojemníkov do Gazy. Časť už bola prepustená, ale väčšina zostáva uväznená. Ich oslobodenie, ako aj likvidácia teroristickej siete a velenia Hamasu, ktorého cieľom je zničiť Izrael, je nepopierateľným právom židovského štátu. Otázka znie, akú vysokú cenu za to zaplatiť?

Západoeurópske štáty i USA upozorňujú, že cena je privysoká a vyzývajú izraelskú vládu na prehodnotenie stratégie. Od začiatku operácie izraelskej armády v dvojmiliónovom v Pásme Gazy zomrelo doteraz viac ako 30-tisíc ľudí, v drvivej väčšine civilistov, z toho viac ako 12-tisíc detí. Nehovoriac o státisícoch zranených. Na svedomí ich nemajú iba izraelskí vojaci, veľký podiel viny nesie Hamas. Civilistov využíva ako živé štíty. Pod nemocnicami vybudoval hlboko v zemi tunely a úkryty.

No otázka, ktorú si kladieme na Západe, je správnosť stratégie izraelskej vlády a dosiahnuteľnosť cieľov. Áno, vlády, pretože nie všetci občania židovského štátu s ňou súhlasia. A ani všetci členovia vlády nemajú rovnaký názor ako premiér Benjamin Netanjahu, čoho dôkazom je „protestná“ cesta jeho hlavného rivala Bennyho Ganca do USA. Ten vstúpil do vlády po teroristickom ú­toku.

Hrozí, že už teraz nesmierna nielen humanitárna katastrofa sa iba zbytočne prehĺbi. Následky sa prejavia v celej Európe, i na Slovensku – aj keď my si to nepripúšťame a odvraciame zrak.

Boje síce na juhu Gazy trochu utíchli, no Netanjahu sa nechce vzdať útoku na Rafah, kde žije vyše jedného milióna civilistov. Veľkú časť tvoria utečenci zo severu pásma, ktorý je z veľkej časti zničený. V Gaze sa rozmohol hladomor, trpí polovica obyvateľstva. Najmä do severnej časti sa potraviny dostávajú veľmi ťažko.

Kamióny s medzinárodnou potravinou pomocou, na ktorej sa podieľajú medzinárodné humanitárne organizácie i západné štáty, hneď po prechode hraníc prepadávajú gangstri a priekupníci s jedlom kšeftujú. V pondelok prekročilo hranice 239 kamiónov, ale bolo by ich treba 500 denne. Potraviny sa zhadzujú aj z lietadiel. Prvá loď priviezla 200 ton potravín, druhá by mala 500 ton. Je tu však problém, v Gaze neexistuje prístav pre veľké lode. Plánuje sa preto výstavba dlhého móla.

Počas zápasu o život nevinných ľudí prebiehajú rokovania katarskej Dauhe. Izrael chce docieliť prepustenie všetkých 130 rukojemníkov, Hamas stále špekuluje. Prepustiť hodlá iba 40 rukojemníkov (ženy, seniori, zranení), požaduje za nich prepustenie až tisícky palestínskych väzňov a okrem prímeria úplný odchod izraelských vojakov z Gazy. Netanjahuov kabinet na druhej strane zbytočne provokuje. Ultrapravicové sily si vymohli v rozpore s medzinárodným právom výstavbu ďalších 3 500 osadníckych domov na Západnom brehu Jordánu.

V Tel Avive sa proti Netanjuhovi, za predčasné voľby a prepustenie rukojemníkov konajú masové protesty. Neobľúbený premiér prisľúbil, že bez konzultácií s USA nezačne niekoľkotýždňovú (už schválenú) operáciou v Rafahu. Prezident Biden a ďalší vrcholní predstavitelia európskych mocností tlačia na izraelskú vládu, aby na žiadnu operáciu ani nepomýšľala a snažila sa dohodnúť na kompromise. Inak už teraz nesmierna nielen humanitárna katastrofa sa iba zbytočne prehĺbi. Následky sa prejavia v celej Európe, i na Slovensku – aj keď my si to nepripúšťame a odvraciame zrak.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #Pásmo Gazy #Gaza #humanitárna pomoc #hladomor #humanitárna katastrofa #útok na Izrael